« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
REGIONALNA STABILNOST

BiH želi ući u NATO za četiri godine

Bosna i Hercegovina se nada da će u iduće četiri godine ući u NATO jer je njezino članstvo u Sjevernoatlantskome savezu važno za regionalnu stabilnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

NATO

,

BiH

,

članstvo u NATO-u

BiH se također nada da će u idućih deset godina ući i u Europsku uniju, rekao je bosanskohercegovački ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj. Nije vjerojatno da će se članstvo ostvariti prije zbog europskoga zamora proširenjem i zbog sporosti reforma u BiH.

"Ulazak u NATO u iduće četi političke konferencije u Sloveniji. Zbog statusa protektorata i zbog dubokih etničkih podjela BiH ri godine... Bio bi važan i za regionalnu stabilnost", rekao je Alkalaj u intervjuu za Reuters tijekomzaostaje za susjedima, bivšim jugoslavenskim republikama u ostvarivanju napretka u približavanju EU-u i NATO-u.

Ministri NATO-a u travnju su BiH primili u Akcijski plan za članstvo (MAP), i postavili su joj jasne uvjete, među ostalima i o registriranju vojne imovine kao što su baze kao državne imovine kojom se služi ministarstvo obrane.

BiH se sastoji od sva autonomna entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske koja se bavi idejom o referendumu o odcjepljenju od BiH pošto je Međunarodni sud pravde u Den Haagu legalnim ocijenio kosovsko proglašenje nezavisnosti od Srbije.

"Za Bosnu i Hercegovinu u ovome trenutku... najvažniji su stabilnost i sigurnost. Pod okriljem NATO-a očuvat ćemo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ukinuti razloge za bilo kakav referendum", rekao je Alkalaj koji sudjeluje na Strateškom forumu na Bledu. (hina/metro-portal)

30.08.2010. 18:09:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh