« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
ZLOČIN U SREBRENICI

Europa osudila Nikolićevo negiranje genocida

"Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo", rekao je Marcenaro

Fotografija vijesti
Više o

Srbija

,

EU

,

Tomislav Nikolić

,

Genocid u Srebrenici

Europska unija protivi se bilo kakvim namjerama povijesne revizije i negiranja genocida u Srebrenici, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen na upit da komentira istup novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, koji je rekao da u tom bosanskohercegovačkom gradu nije bilo genocida, javlja Hina.

"Europska unija snažno odbacuje bilo kakve namjere povijesne revizije i negiranja činjenica da je masakr u Srerbrenici u srpnju 1995. bio genocid i zločin protiv čovječnosti kao što su to potvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni kazneni sud (ICJ). To nikada ne bismo trebali zaboraviti niti dopustiti da se ponovno dogodi", rekla je Pia Ahrenkilde Hansen.

Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti".

Glasnogovornica Komisije je rekla da "EU o tome ima vrlo jasno stajalište, koje je spremna reći kada god treba". Dodala je da će se o pomirenju u regiji razgovarati tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Nikolića 14. lipnja Bruxellesu. Nikolić bi se tada trebao sastati s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyom, predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U Europskoj uniji očekuju "dosta težak sastanak" s Nikolićem, doznaje se iz diplomatskih izvora, koji ističu da će se Nikoliću jasno reći da će svaki njegov potez biti pozorno praćen i da će sudjelovanje Srbije u europskim integracijama ovisiti i o njegovu ponašanju.

Na pitanje tko će iz Europske unije sudjelovati na Nikolićevoj inauguraciji, glasnogovornica je rekla da za sada o tome nema nikakvih informacija. Neslužbeno se govori da će na inauguraciju 11. lipnja ići povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Nikolićevo negiranje genocida osudio je i čelnik Odbora za političke poslove i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Pietro Marcenaro.

"Negiranjem genocida 1995. u Srebrenici, novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić bacio je sjenu na svoje predsjedništvo", rekao je Marcenaro.

04.06.2012. 15:39:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh