« Svijet
objavljeno prije 12 godina
23 GODINE OD POKOLJA

Kinezi uoči obljetnice Tiananmena priveli stotine aktivista

Obljetnica Tiananmena ostaje osjetljiv datum za komunistički režim, a posebice ove godine prije 18. kongresa kineske Komunističke stranke

Više o

Kina

,

demokracija

,

Tiananmen

,

prosvjed Tiananmen

Više stotina ljudi, uglavnom aktivista za ljudska prava, privedeno je povodom 23. obljetnice gušenja prodemokratskog pokreta na trgu Tiananmen, dok Washington istovremeno traži da Peking na slobodu pusti prosvjednike koji su u zatvoru još od 1989. godine, prenosi Hina.

Poziv američkog State Departmenta od nedjelje predstavlja uplitanje "u unutarnje poslove Kine i neutemeljene optužbe protiv kineske vlade", kazao je Liu Weimin, glasnogovornik kineske diplomacije, izražavajući "snažno nezadovoljstvo" svoje zemlje.

Obljetnica Tiananmena ostaje osjetljiv datum za komunistički režim, a posebice ove godine prije 18. kongresa kineske Komunističke stranke najesen, kad će nova generacija čelnika doći na vlast.

Više od dva desetljeća nakon pokreta u kojem je zbog krvave vojne represije stotine pa čak i tisuće osoba smrtno stradalo, Kina ga i dalje smatra "kontrarevolucionarnim ustankom" i odbija razmotriti kompenzaciju za bližnje žrtava.

"Vlada i stranka došli su do vrlo jasnog zaključka oko tog incidenta", istaknuo je Liu.

Desetak osoba i dalje je u zatvoru zbog sudjelovanja u prosvjedima "pekinškog proljeća", za koje je više od 1600 Kineza osuđeno na zatvorske kazne, prema podacima zaklade Duihua sa sjedištem u SAD-u.

Vlada se trudi spriječiti svaku javnu raspravu ili obilježavanje događaja iz 1989. te ta tema ostaje tabu za službene medije.

04.06.2012. 14:54:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh