« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ALEXANDER STUBB

Europa ne bi trebala davati lekcije drugim nacijama o ljudskim pravima

Europa mora prestati s lekcijama ako želi biti vjerodostojna i relevantna, rekao je finski ministar vanjskih poslova

Alexander Stubb
Alexander Stubb (Getty Images)
Više o

ljudska prava

,

Europa

,

Alexander Stubb

U razgovoru za agenciju Reuters Stubb je pozvao na defniranje novog pristupa na neformalnom skupu ministara vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu na kojem se razmatra kako povećati utjecaj kod strateških paratnera u Grupi 20 nacija.

EU-ova fiksacija kratkoročnim rješavanjem kriza i nedostatak dugoročnije vizije ostavila je uniju iza ostalih velikih sila koje se za vodstvo više ne obraćaju Bruxellesu, rekao je. "Postoji problem s Europskom unijom, naša je vanjska politika danas previše očinska ili materinska. Nastojimo biti moralna vertikala u svijetu i moj je osjećaj da nas se zapravo ne sluša", rekao je Stubb.

"Vrištimo i vičemo o, primjerice, ljudskim pravima no nitko ne sluša i ne dobivamo rezultate glede ljudskih prava koje želimo". "Moramo naše interese promicati na drugačiji način i u tom smislu mislim da postoji element naivnosti u vanjskoj politici kakvu sada vodimo", rekao je 42-godišnji finski diplomat.

Stubb je izgradio reputaciju otvorenog promišljatelja međunarodnih odnosa i često je iznosio nove i ponekad radikalne sugestije na mjesečnim sastancima ministara vanjskih poslova članica EU-a. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 22:37:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh