« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
mađarska ina

Masovna prodaja dionica Ine

Građani pohrlili na šaltere SDA

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

dionice Ine

,

MOL

,

Središnja depozitarna agencija

Sutra, u petak 3. listopada, ističe javna ponuda MOL-a za kupnju dionica Ine, a prema razvoju situacije ta mađarska kompanija već može računati da će u toj ponudu steći daljnji značajan udio u hrvatskoj naftnoj i plinskoj kompaniji.

MOL-ova dobrovoljna ponuda za preuzimanje odnosi se na nešto više od 30,16 posto dionica, odnosno na sve dionice Ine koje nisu u vlasništvu MOL-a i hrvatske Vlade. MOL je ponudio cijenu od 2.800 kuna za dionicu.

Prema posljednjim podacima Središnje depozitarne agencije (SDA), zaključno s jučerašnjim danom za prihvaćanje ponude MOL-a deponirano je 259.720 dionica, što predstavlja 8,6 posto dionica na koje se javna ponuda odnosi i 2,6 posto od ukupnog broja Ininih dionica.

MOL-ovu javnu ponudu jučer je prihvatio i Fond hrvatskih branitelja, koji u vlasništvu ima 7 posto dionica. Zajedno s dionicama koje su u SDA-u deponirane za MOL-ovu ponudu i 25 posto plus jednu dionicu Ine koju MOL otprije ima u vlasništvu, MOL tako dan prije isteka javne ponude već može računati na približno 35 postotni vlasnički udjel u Ini.

Tu je i odluka koju je u utorak objavilo pet institucionalnih ulagača koji su također odlučili prihvatiti MOL-ovu javnu ponudu i čiji se udjel procjenjuje na 10 posto. Treba posjetiti i na stav Inine Uprave da je MOL-ova ponuda prihvatljiva u trenutnim uvjetima poslovanja.

Takve bi odluke i preporuke mogle potaknuti i veći broj malih dioničara da prihvate MOL-ovu ponudu, premda su ih od toga odvraćali sindikati i udruge malih dioničara ocjenjujući MOL-ovu ponudu preniskom.

Na Zagrebačkoj burzi cijena dionice Ine posljednjih dana pada, a jučerašnja zadnja cijena bila joj je 2.725,05 kuna.

O prihvaćanju ponude od strane značajnog broja malih dioničara svjedoče i današnje i jučerašnje gužve u SDA-u koji je, kako se doznaje, otvorio sve šaltere na kojima dioničari predaju svoje zahtjeve.

Svi koji žele prihvatiti MOL-ovu ponudu mogu doći u SDA još danas do 16 sati i sutra od 8 do 16 sati, a u Agenciju se mogu javiti i preporučenom poštom, uz ovjeru javnog bilježnika (javnobilježnički trošak bit će im nadoknađen), s tim da je bitno da na poštanskoj uputnici bude datum u kojem vrijedi javna ponuda MOL-a, znači najkasnije sutrašnji.

Uspjehu MOL-ove javne ponude je uz pristanak najznačajnijih dioničara i izostanak konkurentske ponude na ruku išla i kriza na svjetskim tržištima kapitala. Ti događaji posvuda su, pa vjerojatno i kod nas, izazvali strah ulagača da će njihovi dionički udjeli izgubiti na vrijednosti. Stoga su se mnogi odlučili na prodaju. (hina/metro-portal)

02.10.2008. 13:46:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh