« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
REZIME VALUTA

Euro najveći dobitnik 2009., dolar gubitnik

U većem dijelu prošle godine američka je valuta bila pod pritiskom zbog rekordno niskih kamatnih stopa u SAD-u

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

dolar

,

euro

,

valute

Premda je u prosincu ojačao čak 4 posto u odnosu na najvažnije svjetske valute, dolar je prošle godine bio najveći gubitnik na valutnim tržištima, no u ovoj bi se godini mogao oporaviti.

U 2009. godini dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 4,1 posto, premda je samo u prosincu ojačao oko 4 posto.

Godinu je završio na 77,87 bodova, nedaleko 78,44 boda, najviše razine u tri i pol mjeseca, koju je dosegnuo prije tjedan dana.

Lani je prema europskoj valuti dolar oslabio oko 3 posto, pa je cijena eura na kraju 2009. godine iznosila 1,4325 dolara. No, prema japanskoj je valuti dolar lani ojačao za otprilike 1,9 posto, dosegnuvši 93,03 jena, što je nedaleko najviše razine u tri i pol mjeseca od 93,14 jena.

Prema japanskoj je valuti lani ojačao i euro. Njegov tečaj porastao je za gotovo 5 posto, na 133,06 jena.

U većem dijelu prošle godine američka je valuta bila pod pritiskom zbog rekordno niskih kamatnih stopa u SAD-u i naznaka anemičnog oporavka gospodarstva.

Činilo se da će oporavak SAD-a zaostajati za drugim zemljama te da će stoga tamošnja središnja banka još dulje vrijeme zadržati ključnu kamatu na najnižim razinama u povijesti - od 0 do 0,25 posto.

Međutim, trend slabljenja dolara prekinut je u prosincu jer su bolji nego što se očekivalo podaci probudili nadu ulagača u ubrzavanje rasta američkog gospodarstva.

Zbog toga se špekulira da bi Fed mogao povećati ključne kamate i prije nego što se prvotno mislilo, a to bi moglo podržati u prosincu započeti trend jačanja američke valute. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 10:42:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh