« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
NAPETOST RASTE

Rusija Bjelorusiji zatvorila naftne ventile

Njemačka i Poljska pažljivo prate razvoj situacije budući da je tijekom sličnog spora 2007. bila prekinuta opskrba nekih od njihovih glavnih rafinerija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Moskva

,

Kremlj

,

nafta

,

Rusija

,

Minsk

,

Bjelorusija

,

rafinerija

Rusija je zaustavila dotok nafte u bjeloruske rafinerije nako što dvije zemlje nisu uspjele dogovoriti uvjete isporuke za 2010. godinu, ali porast napetosti zasad nije utjecao na isporuku ruske nafte Europskoj uniji.

Njemačka i Poljska pažljivo prate razvoj situacije budući da je tijekom sličnog spora između Moskve i Minska u siječnju 2007. bila prekinuta opskrba nekih od njihovih glavnih rafinerija.

Bjelorusija je imala veliki popust na uvoz ruske nafte 2009. i želi sličan sporazum za 2010. Rusija tvrdi da je voljna ukinuti sve carine za naftu koja služi za domaće potrebe Bjelorusije, ali traži carine za tranzitnu naftu namijenjenu europskim tržištima, na što Minsk ne pristaje.

Dok europski političari opetovano optužuju Kremlj da koristi naftu i plin kao sredstva za zastrašivanje svojih susjeda, službena Moskva tvrdi da se tu samo radi o postepenom prijelazu na tržišne uvjete nakon što su njezini susjedi, poput Bjelorusije i Ukrajine, godinama jeftino dobivali ruske energente. (hina/metro-portal)

03.01.2010. 16:06:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh