« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
NAJAVE

Euro Black Nation u Močvari

Pod utjecajem kung fu filmova i hip hopa, Euro Black Nation (E.B.N.) kombiniraju elektronske i hip hop ritmove s romskom tradicionalnom glazbom

Sjajni romski hip hop iz Darde
Sjajni romski hip hop iz Darde (Menart)
Više o

E.B.N.

,

Euro Black Nation

,

romski hip hop

Euro Black Nation dolaze iz Darde, a po svemu što ih karakterizira riječ je o neuobičajenoj grupi. To su dečki u kasnim dvadesetima, obožavaju repati, odrasli su na cesti i njihove su priče brutalno istinite, a pomalo podsjećaju na „Milijunaša s ulice" i nadaju se da će njihov kraj biti sretan baš kao u navedenom filmu.

Nakon nekoliko godina rada dovršili su album, nastupili na prošlogodišnjem Motovun film festivalu, o njima su snimljena dva dokumentarna filma, a za nekoliko tjedana kreću na  turneju. Koliko su zagrizli za ono što najviše vole, a to je glazba, pokazat će na prvom samostalnom koncertu u Zagrebu, u Močvari 17. travnja u 21 sat.

Pod utjecajem kung fu filmova i hip hopa, Euro Black Nation (E.B.N.) kombiniraju elektronske i hip hop ritmove s romskom tradicionalnom glazbom što sveukupno čini njihov, kako sami kažu, «gipsy style».

Inspiraciju pronalaze u vlastitoj svakodnevici koju obilježava sveprisutna nezaposlenost te životarenje od socijalne pomoći i skupljanja željeza. Nakon uredno odsluženih zatvorskih kazni i društveno korisnog rada,

puni duha i optimizma depresivne teme obrađuju na jedinstven i duhovit način jer nemaju ništa, ali kažu da imaju sve (mnogi bi im pozavidjeli na životnoj filozofiji).

Euro Black Nation je zaintrigirao i Jasnu Nanut koja je režirala njihov spot za pjesmu „Doma nema mjesta", koji je objavljen prije nekoliko dana i već ima preko 15 000 pogleda, a s dečkima se družila i nekoliko mjeseci jer je o njima snimila dokumentarni film u produkciji zagrebačke Akademije dramske umjetnosti. Spot je snimljen na autentičnim lokacijama u Dardi pored Osijeka - getu, kako ga zovu dečki iz ovog neobičnog benda.

«Kod E.B.N. pobuna je rezultat tuge, a ne socijalne osviještenosti, oni ne zvuče kao marksizmom opijeni reformatori, nego kao pravi blueseri koji svojom glazbom rade himne tegobnom životu, istovremeno slaveći svoju sposobnost preživljavanja. Njihova je glazba ekonomična, rime štedljive, kao da je sve to odrepano na uglu ulice u kojoj se upravo ukralo veš mašinu, pa se nakratko zastalo da se prolaznike nabrzaka izvijesti o posljednjem junaštvu. No kod E.B.N. češće su to kratke ekspertize o nemanju mjesta pod suncem, ali s bonusom da za ovako čile duše to mjesto zasad nije neophodno.» - o njima je napisao

Dario Grgić u «Zarezu».

Iza Euro Black Nationa već je niz intervjua i emisija, a oni najviše od svega žele nastupati. Za zagrebački koncert pripremili su goste iznenađenja iz čak tri države, a tko su oni otkrit će uskoro! 

Sve novosti o EBN možete pratiti na facebook stranici MenartBpm i facebook stranici grupe E.B.N.

Ulaznice za koncert  u Močvari 17. travnja dostupne su na svim prodajnim mjestima sustava Entrio i putem www.entrio.hr po cijeni od 40 kn u pretprodaji te 50 kn na dan koncerta.

13.03.2014. 12:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh