« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OTVARANJE NOVOG POGLAVLJA

EU uputila poziv da se dostavi pregovaračko stajalište za Tržišno natjecanje

Europska unija uputila je u utorak poziv hrvatskoj vladi da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Tržišno natjecanje, doznaje se iz diplomatskih izvora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

Tržišno natjecanje

Poziv za dostavu pregovaračkog stajališta znači da EU ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje toga poglavlja. Hrvatska strana ima već pripremljeno stajalište za to poglavlje i očekuje se da će već ovaj tjedan ono biti upućeno u Bruxelles. Nakon toga, Europska komisija mora pripremiti prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a, koje onda upućuje Vijeću EU-a, koje ga na kraju i prihvaća.

Budući da se zbog uskrsnih blagdana u sljedeća dva tjedna neće sastajati radna skupina za proširenje, nema izgleda da to poglavlje bude otvoreno na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja se treba održati 19. travnja, jer nema dovoljno vremena za usvajanje zajedničkog pregovaračkog stajališta.

U poglavlju Tržišno natjecanje najteže je pitanje restrukturiranje brodogradilišta, koja dobivaju državne potpore, što je protivno pravilima EU-a. EU je pristala pokrenuti postupak za otvaranje toga poglavlja nakon što je hrvatska vlada raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta.

Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno. (hina/metro-portal)

30.03.2010. 18:42:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh