« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
OPA!?

EU sprema ozbiljne sankcije Rusiji

Ministri vanjskih poslova Europske unije mogli bi u ponedjeljak odobriti 'ozbiljne' sankcije protiv Rusije, kao dodatak simboličnim mjerama koje su dosad poduzete

Može li Zapad naškoditi Putinu?
Može li Zapad naškoditi Putinu? (Arhiva)
Više o

referendum

,

EU

,

Rusija

,

Krim

,

sankcije Rusiji

Europska unija bi na ministarskom sastanku u ponedjeljak trebala odobriti vrlo ozbiljne sankcije Rusiji, što će vjerojatno ovisiti i o rezultatima referenduma koji se na Krimu održava u nedjelju. Očekuje se velik odaziv i odluka o pripajanju Krima Rusiji, što Zapad ocjenjuje nelegalnim, odbacujući ruske ironične komentare da je Krim u jednakoj situaciji u kojoj je bilo Kosovo (što je vrhunac cinizma).

Očekuje se da će EU usvojiti mjere slične onima koje je odredio američki predsjednik Barack Obama, koji je odlučio o zamrzavanju imovine i zabrani putovanja za ruske ili krimske dužnosnike koje SAD smatraju odgovornima za prijetnje ukrajinskom teritorijalnom integritetu.

SAD je upozorio da su i dodatne mjere moguće, dok su vlade EU-a kazale da će svaki daljnji korak Rusije prema destabilizaciji stanja u Ukrajini 'dovesti do dodatnih i dugoročnih posljedica za odnose u više područja' između Rusije i država EU-a.

Još jedan način na koji bi EU mogla strože provoditi postojeća pravila odnosi se na primjenu pravila o konkurentnosti energetskog tržišta, što je mjera koja bi mogla pogoditi Gazprom. Ruske banke mogle bi također dobiti financijske sankcije slične onima koje su dobile iranske banke zbog nuklearnog programa.

Međutim, mnogi analitičari su skeptični da bi Europska unija koja je veliko tržište za ruski enegetski izvoz, mogla brzo i jednostavno naći zamjenu za ruske energente, osobito plin.

Zamjenik ruskog ministra gospodarstva kazao je da bi Rusija odmah odgovorila na isti način na bilo kakve sankcije koje bi joj nametnule Sjedinjene Države ili EU, uvodeći u prvoj fazi zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine zapadnih dužnosnika u Rusiji za koje Moskva smatra da su odgovorni za zapadnu politiku prema Ukrajini.

14.03.2014. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh