« Svijet
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
ALTERNATIVE

EU razmatra novi oblik pomoći

Europska unija razmišlja o novom instrumentu potpore za tvrtke koje su zbog pandemije koronavirusa zapale u teškoće a ne dobivaju pomoć od matičnih zemalja, izjavio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Pomoći još nedostaje
Pomoći još nedostaje (Arhiva)
Više o

EU

,

pomoć

Zemlje Europske unije usvojile su izdašne poticaje za gospodarstvo kako bi ublažile posljedice pandemije koronavirusa i mjera uvedenih kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Bruxelles je odobrio niz paketa poticaja ali zabrinjavaju velike razlike među pojedinim zemljama, naglasio je Gentiloni u osvrtu na mogući negativan utjecaj mjera potpore na ravnopravno tržišno natjecanje.

"Zato razmišljamo o tome da u naš plan obnove ugradimo novi instrument: pomoć u solventnosti za tvrtke koje ne dobivaju potporu u matičnim zemljama", kazao je Gentiloni u razgovoru za njemački Handelsblatt i još četiri europska lista.

"To je važno za paneuropske lance vrijednosti, primjerice u automobilskoj industriji. Ako jedna karika pukne, to će utjecati i na sve ostale", dodao je europski povjerenik.

Države se zadužuju kako bi financirale mjere podrške, što znači veće razine duga i deficita i prekoračenje europskih limita. EU je suspendirao Pakt za stabilnost i rast za vrijeme pandemije jer Europa bilježi veliki pad aktivnosti, podsjeća Gentiloni.

Propisi o dugu i deficitu ponovo će stupiti na snagu kada se gospodarstvo oporavi, ali ne u samo dvije-tri zemlje, naglasio je povjerenik EU-a za gospodarstvo.

"Pakt bismo ponovo trebali aktivirati kada gospodarstvo ponovo bude raslo u većini zemalja EU-a. Ako je naša prognoza točna, to će biti sljedeće godine", zaključio je.

Procjenjuje da će EU morati živjeti s pandemijom "još tjednima, možda i mjesecima".

"Paralelno treba ponovo pokrenuti važne sektore, primjerice turizam", naglašava on, budući da će ovo ljeto biti drugačije no što smo navikli.

Kako bi osigurao uvjete za oporavak turizma, EU će nadzirati uređeno i koordinirano otvaranje granica.

"To je važno u prvom redu za južnoeuropske zemlje gdje turizam ima značajan udio u BDP-u", podsjeća europski povjerenik za gospodarstvo.

EK je u redovnim proljetnim prognozama procijenio da će gospodarstvo EU-a ove godine pasti 7,5 posto. U 2021. aktivnosti bi trebale porasti oko šest posto.

22.05.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh