« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
prerano je

EU poručuje da nije vrijeme za neovisnu Palestinu

Unija neće podržati jednostrano palestinsko proglašenje neovisnosti za koje se zalaže pregovarač Erekat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Saeb Erekat

,

Izrael Palestina

,

palestina samostalnost

Europska unija još nije spremna podržati eventualno jednostrano palestinsko proglašenje neovisnosti i takvu najavu smatra preuranjenom, izjavio je u utorak švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt u ime predsjedništva Unije.

"Želio bih da možemo priznati palestinsku državu, ali ona najprije treba postojati, a za to se još nisu stekli uvjeti", rekao je Bildt uoči sastanka ministara obrane i vanjskih poslova zemalja Unije u Bruxellesu.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana je također ocijenio da za takav proces "treba vremena, i da se treba odvijati mirno i u prikladnom trenutku". Dodao je da ne misli da je vrijeme za razgovor o tome.

Palestinci su u nedjelju zaprijetili da će zbog nezadovoljstva izostankom napretka u bliskoistočnim mirovnim pregovorima jednostrano proglasiti neovisnost.

Europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner je također ponovila da je prerano govoriti o palestinskoj neovisnosti.

Finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb smatra da je palestinski postupak taktika vršenja pritiska na Izrael radi pokretanja pregovora o mirovnom procesu. "Mislim da treba napredovati korak po korak", rekao je.

On je odbio uporediti palestinska područja s Kosovom čiju nezavisnost je priznalo nekoliko europskih zemalja. "Kosovo je drugačije od od Palestine, Palestina je drugačija od Abhazije, a Abhazija je drugačija od Južne Osetije", rekao je.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je izraelskom vojnom radiju da Palestinci planiraju zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna njihovu neovisnost.

Erekat je odbio reći kada će se Palestinci obratiti Vijeću. Sjedinjene Države, članica Vijeća s pravom veta, u ponedjeljak su objavile da se protive takvom činu.

"Zatražit ćemo priznanje neovisne Palestine s Jeruzalemom kao glavnim gradom i s granicama iz lipnja 1967. godine", rekao je Erekat. "Priznanje ćemo zatražiti i od zemalja EU, Rusije i drugih država", dodao je. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 12:40:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh