« Biznis
objavljeno prije 1 mjesec
PROBLEMI?

EU popustila poljoprivrednicima

Manje pravila o obradi zemljišta, manje birokracije i kontrole: članice EU su nakon žestokih prosvjeda ublažile pravila za zaštitu okoliša za poljoprivrednike. Još nije riješeno pitanje uvoza iz Ukrajine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

prosvjedi

,

poljoprivednici

Opet su tu. Treći put od početka godine su poljoprivrednici sa stotinama traktora blokirali Europsku četvrt u Bruxellesu. Bale sijena, zapaljene gume, buka. Protest je urodio plodom. Države EU-a su odlučile ublažiti pravila o zaštiti okoliša.

„Ovo nije popuštanje poljoprivrednicima", rekao je francuski ministar Marc Fesneau. „Ovo je odgovor na ispravne zamjerke poljoprivrednika koji se tiču načelnih problema zajedničke agrarne politike i zato mislim da su u pitanju razumne mjere."

Ukida se kontrola za male poljoprivrednike

Europska unija je popustila pravila za plodored. Države članice će dobiti više prostora da same odluče koje zemljište će u koje doba godine biti zaštićeno.

Zemljoradnici se ni ubuduće neće morati odreći obrade jednog dijela polja i njiva zbog zaštite vrsta. Gazdinstva s manje od deset hektara oslobađaju se kontrole i mogućih kazni, a to se odnosi na dvije trećine seljaka koji dobivaju direktne subvencije iz europskog budžeta.

Postoji nada da će se tako smanjiti birokratske prepreke, a da ciljevi zaštite okoliša neće biti ugroženi.

„Čuli smo naše poljoprivrednike i brzo smo djelovali kako bismo uvažili njihove zahtjeve u vrijeme kada smo suočeni s brojnim izazovima", rekao je David Clarnival, resorni ministar u Belgiji koja trenutno predsjeda EU-om.

Mjere predviđaju da se uspostavi ured koji promatra cijene poljoprivrednih proizvoda kako bi se brzo reagiralo na pad cijena.

„Radi se dakle o kompleksu brojnih mjera koje sve utiču na cijene na tržištu, kako bi se ciljano podigao prihod poljoprivrednika", kaže Clarnival.

Bez dogovora o uvozu iz Ukrajine

U mnogim europskim državama poljoprivrednici prosvjeduju i protiv pada otkupnih cijena, novih pravila za zaštitu okoliša koja se donose u Bruxellesu, kao i uvoza iz Ukrajine.

Europska komisija je predložila da se na ukrajinske prehrambene proizvode opet uvedu carine, ako premaše određenu količinu. Radi se recimo o jajima, piletini i šećeru.

„Ukrajina se mora podržati vojno i ekonomski, ali ne smije doći do neravnoteže na tržištu", rekao je francuski ministar Fesneau. „Ako izgubimo podršku javnog mnijenja i našu europsku poljoprivredu, to ništa ne donosi ni Ukrajini ni Europi."

Pregovori o ukrajinskom izvozu još traju. Druge olakšice za poljoprivrednike u EU trebale bi biti zaključene po hitnom postupku i prođu Europski parlament krajem travnja.

Piše: Jakob Mayr/ARD
28.03.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh