« Biznis
objavljeno prije 25 dana i 9 sati
ŠTO JE VIĐENO?

MoM02024 u Zagrebu

Money Motion 2024 u Zagreb je doveo vodeće stručnjake financijskog i tehnološkog svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Samir Cerić Kovačević)
Više o

fintech

,

MoMo2024

 Od najnovijih načina plaćanja do novih zakona i regulativa, od blockchain rješenja za osobne financije do digitalnog identiteta. Teme na ovogodišnjoj konferenciji Money Motion na tri su pozornice pokrile cijeli spektar tema koje obuhvaćaju financije, plaćanje, tehnologiju i kripto tijekom dva dana programa. Vodeći stručnjaci iz različitih institucija, komercijalnih banaka, tehnoloških lidera, akademije, javnih agencija, mladih kompanija i startupova, složili su se da jedni bez drugih više ne mogu, a da će o budućnosti industrije najviše odlučivati sami korisnici.

- Prošlogodišnje i ujedno prvo izdanje Money Motiona, koliko god jest bilo uspješno, uvijek je lako pripisati dobrom trenutku ili čistoj sreći. Međutim, ove smo godine potvrdili koliko je tržište željno ovakve konferencije, ali i koliko smo mi kao tim ambiciozni u namjeri da im to i pružimo. Okupili smo zavidne igrače u industriji na jedno mjesto i prema komentarima koji nam stižu već danima, jasno je da ćemo ovaj standard zadržati, ali da namjeravamo još snažnije zagrebati ono što smo tek pokrenuli - poručili su organizatori konferencije Money Motion, koja je ove godine organizirana uz potporu Nexija, OTP banke, Mastercarda, ASEE-a i Monrija.

Prvi dan konferencije obilježilo je natjecanje 14 genijalnih startupova iz čak 12 zemalja, a posebno zanimljiv bio je sukob između Andriusa Bičeike iz Revoluta i Hrvoja Ćosića iz Aircasha, koji su se pred prepunom dvoranom sučelili oko odnosa dvije kompanije na lokalnom tržištu, ali i poslovnim modelima koji su im na samom početku bili vrlo slični, no danas se značajno razlikuju.

Uz to, glavna tema prvog dana bila je budućnost plaćanja u Europi, naglašavajući važnost mobilnog plaćanja i instant plaćanja. Panelisti su istaknuli potrebu za prilagodbom tržišta prema zahtjevima korisnika te su razmatrali implikacije regulative poput DORA-e na industriju. Također, istaknuli su nedostatak stručnjaka za kibernetičku sigurnost kao izazov koji treba adresirati.

Drugi dan konferencije bio je također intenzivan, s fokusom na inovacije u FinTech sektoru. Raspravljalo se o ulozi umjetne inteligencije u bankarstvu i FinTech industriji, istražujući nove smjerove razvoja digitalnih plaćanja. Također, isticana je važnost suradnje između FinTech tvrtki i tradicionalnih banaka kako bi se inovacije implementirale na najbolji način te suradnje s drugim srodnim kompanijama poput osiguranja i telekoma u uspostavljanju cjelovitog i jednostavnijeg iskustva za korisnike.

Konferencija je također istaknula važnost stručnih ljudi u novim generacijama te interdisciplinarnog pristupa u visokom obrazovanju kako bi se osigurala budućnost FinTech industrije. Naglašeno je da je ključ uspjeha inovacija u FinTech industriji kontinuirano usklađivanje s potrebama korisnika i brza prilagodba novim tehnološkim trendovima.

Kraj konferencije obilježila je dodjela nagrada pobjednicima MoMo Pitch natjecanja. Glavnu nagradu odnio je ukrajinski startup Spendbase u vrijednosti od 5.000 eura. Drugi najbolje plasirani bio je španjolski Devengo s 3.000 eura vrijednom nagradom, a treći slovenski DDD Invoices s 2.000 eura.

Uz programski dio konferencije, na Zagrebačkom Velesajmu prošlog je četvrtka i petka, glavni prostor za druženje bilo dvorište u kojemu su posjetitelji isprobali razna jela nastala u suradnji Melkiora Bašića i cateringa Leteći tanjuri, uz Costa kavu i Somersby te Blanc osvježenje. Ovo se dvorište nalazilo između ulaza i glavnih pozornica te expo prostora koji je ugostio čak dvije zone za rad, veliku zonu za networking i čak 30 štandova raznih kompanija koje su osim svojih prezentacija i usluga nudile i razna pića i zalogaje te igre i izazove.

Trenutno su u prodaji Super Blind Bird ulaznice za Money Motion 2025 po promotivnoj cijeni od 99 eura.

04.04.2024. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh