« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ODVRATNO

EU parlament za 'šokantne fotografije' na cigaretama

Europski zastupnici izglasali su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu svoj prijedlog promjene direktive o duhanu

Ovako je u Australiji, hoće li biti i kod nas?
Ovako je u Australiji, hoće li biti i kod nas? (Arhiva)
Više o

pušenje

,

prestanak pušenja

,

kutija cigareta

,

kampanja za prestanak pušenja

Europski zastupnici su donekle ublažili prijedlog Europske komisije. Osnovni cilj novih propisa o duhanskim proizvodima jest smanjiti privlačnost pušenja za mlade. Povjerenik za zdravljel Tonio Borgrekao je da je cilj u sljedećih pet godina smanjiti broj pušača za dva posto.

Parlament je podržao prijedlog da se na kutije cigareta stavljaju 'šokantne fotografije' o štetnim posljedicama pušenja i da upozorenja o štetnosti pušenja trebaju zauzimati 65 posto površine kutije. Komisija je predložila da to bude na 75 posto površine kutije cigareta. Zastupnici su zatražili tranzicijsko razdoblje od osam godina za zabranu cigareta s dodatkom mentola, dok je Komisija tražila da se to zabrani odmah bez prijelaznog razdoblja. S druge strane, cigarete s drugim dodanim okusima trebale bi biti zabranjene.

Odbijen je prijedlog Komisije da se elektronske cigarete tretiraju kao lijek koji bi se mogao kupiti samo u ljekarnama. Također nije prošao prijedlog Komisije da se zabrane tanke cigarete.

Duhanski lobi je mjesecima vodio kampanju kako bi kod europskih zastupnika ishodio ublažavanje prijedloga Europske komisije. Samo je Philip Morris potrošio 1,4 milijuna eura na uvjeravanja zastupnika da ublaže pojedine odredbe.

Zastupnici su na prijedlog Komisije podnijeli čak 176 amandmana.

Glasovanje u Europskom parlamentu predstavlja samo njegovo stajalište za pregovore sa zemljama članicama. Još je dug put do usuglašavanja konačnog teksta zakona koji se u svakom slučaju neće primjenjivati prije 2017. Komisija očekuje da bi konačna verzija zakona mogla biti izglasana do kraja mandata sadašnjeg saziva Europskog parlamenta, koji završava u svibnju sljedeće godine.

Glasovanje u Europskom parlamentu pozdravio je povjerenik za zdravlje Tonio Borg.

'Pozdravljam pozitivno glasovanje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koje omogućava početak pregovora s Vijećem. Ovo nije kraj puta, ali će nam omogućiti pregovore s Vijećem kako bismo došli do razumnog sporazuma', rekao je Borg.

U raspravi o prijedlog direktive sudjelovala je i HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica, članica članica Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane.

'Naša primarna zadaća treba biti odvratiti mlade od pušenja. Najbolji način da to učinimo je da pušenje učinimo neprivlačnim, da stanemo na kraj reklamiranju duhanskih proizvoda posebno usmjerenom na mlađu populaciju i da jasno prikažemo posljedice pušenja. Pušenje ne smije biti 'cool', rekla je Šuica.

'Zapanjujuća je brojka od 700.000 umrlih godišnje u Europi, dok isto tako u Hrvatskoj godišnje umre 10.000 od posljedica pušenja. Svi smo suočeni s problemima depopulacije i zato zaista treba obratiti veliku pozornost kako bi se spriječile marketinške prevare', rekla je Šuica.

08.10.2013. 17:19:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh