« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
silajdžić protiv EU

'EU odobrava etničko čišćenje'

Izjavio je to za jedan katalonski tjednik predsjednik Haris Silajdžić

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Europska unija

,

Republika Srpska

,

Haris Silajdžić

,

etničko čišćenje

,

rat u BiH

Europska unija ozakonjuje etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, rekao je Haris Silajdžić, član tročlanog predsjedništva BiH u intervju za katalonski dnevnik La Vanguardia, čije naglaske u četvrtak objavljuju neki bosanskohercegovački mediji i portali.

Iako je BiH iščeznula s naslovnica, etničke napetosti u toj zemlji su toliko visoke da zemlji prijeti raspad, piše list i prenosi Silajdžićevu ocjenu da Europska unija čini tešku pogrešku smatrajući svoju misiju gotovo završenom.

Nagrada LiberPress 

Silajdžić je početkom tjedna boravio u Gironi gdje je primio nagradu LiberPress Catalunya 2008., koja se dodjeljuje političarima, institucijama i udrugama za doprinos suživotu naroda, za obranu i promicanje ljudskih prava, pravde i mira među narodima.

Na novinarsko pitanje je li BiH danas, 13 godina nakon Daytonskog sporazuma, bliže povratku ratu nego ikada nakon 1995., Silajdžić je odgovorio da je međunarodna zajednica danas "više nego ikada bliža prihvatiti etničko čišćenje koje je proveo vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić".

Rusija financira odcjepljenje Republike Srpske 

"Ne vjerujem da će biti novog rata, no stanje je vrlo komplicirano. Jedan dio stanovnika BiH, u koji se i ja ubrajam, želi unitarnu državu, no Srbi zagovaraju secesiju, a čini se da Europa ne mari..." (za BiH), rekao je Silajdžić.

Kako prenose neki mediji, bošnjački član Predsjedništva BiH kazao je da dogovor sa srpskim liderom u BiH Miloradom Dodikom nije moguć jednako kao što nije bio moguć dogovor između Hitlera i saveznika u II. svjetskom ratu, što će, po ocjeni medija, doliti novo ulje na vatru ionako napetih odnosa između Sarajeva i Banje Luke.

Naslov intervjua kako EU legitimira etničko čišćenje u BiH izvučen je iz nekoliko Silajdžićevih rečenica u kojima govori upravo ono što je poručio i veleposlanicima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira, kako je BiH gotovo pred raspadom zbog neodlučnosti međunarodne zajednice.

Mediji također prenose i da je bošnjački član Predsjedništva BiH izravno na novinarski upit ustvrdio kako Rusija financira odcjepljenje Republike Srpske te da je ukazao na potrebu ostanka snaga NATO-a u Bosni i Hercegovini kako bi se jamčila sigurnost. (hina/metro portal)

U otvorenom pismuBošnjački član Predsjedništva BiH upozorio je, u otvorenom pismu objavljenom u utorak, kako bi zatvaranje Ureda Visokog predstavnika (OHR) i zadržavanje sadašnjeg pasivnog odnosa međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj dovelo BiH u "najopasniju fazu od završetka rata". On je optužio dio međunarodne zajednice kako svojim postupcima podupire planove koje je u BiH imao Slobodan Milošević i Radovan Karadžić ističući da će, nakon povlačenja OHR-a i slabljenja države, svi blokirani mehanizmi ostati. Entitet Republika Srpska bio bi ohrabren postignutim, što čak ni Milošević nije mogao dobiti, i nastavit će blokirati BiH u ispunjavanju njezinih dužnosti, posebno nakon smanjenja tih ovlasti, ističe se u Silajdžićevu pismu objavljenom uoči dvodnevne sjednice članica Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) u Bruxellesu i poslanom čelnicima Europske unije i NATO-saveza.

20.11.2008. 13:02:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh