« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAPOKON

EU odbor pun žena

Novi sastav Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, tijela koje predstavlja glas organiziranog civilnog društva u Europskoj uniji, počinje u listopadu novo petogodišnje razdoblje

Napokon
Napokon (Arhiva)
Više o

EU

,

žene

,

odbori

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) u novom mandatnom razdoblju od 2020. do 2025., imat će 137 novih članica i članova od ukupno 329, stoji u priopćenju EGSO-a iz Bruxellesa.

Oni će idućih pet godina biti glas organiziranog civilnog društva u EU-u.

U skladu s ugovorima EU-a, svakih pet godina imenuje se 329 članova i članica EGSO-a. U ovom je sastavu novih više od 40 posto i očekuje se da će unijeti nove ideje i novu energiju, navodi se.

Hrvatski članice u sastavu EGSO-a za razdoblje 2020. - 2025. su Marija Haneževački, glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore (HOK), Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge "Zamisli", Dragica Martinović Džamonja, direktorica Predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, Anica Milićević-Pezelj, izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) te Lidija Pavić Rogošić, direktorica ODRAZ-a (Održivi razvoj zajednice).

Muškarci izabrani za hrvatske članove EGSO-a su Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruga poslodavaca (HUP), Danko Relić, potpredsjednik Udruge narodnog zdravlja „Andrija Štampar" te Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata i glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

U novom sastavu EGSO-a udio žena je 33 posto, što je porast u odnosu na 27,30 posto u prošlom sastavu, odnosno 24,70 posto u razdoblju 2010. - 2015.

Zemlje s najvećim brojem članica bit će Estonija (85,71 posto) te Češka i Hrvatska sa 66,67 posto.

Na suprotnoj strani ljestvice su Portugal i Cipar jer među članovima koji ih zastupaju nemaju nijednu ženu.

Švedska ima jednaki omjer žena i muškaraca u svojim redovima.

Najmlađa članica novog sastava EGSO-a ima 27 godina, a najstariji član, koji predsjeda plenarnom sjednicom na kojoj će se birati novo vodstvo EGSO-a, ima 76 godina.

Članove i članice imenuje Vijeće na razdoblje od pet godina na temelju prijedloga država članica.

Svih 329 članova i članica - novi i oni kojima je obnovljen mandat - prvi put će se sastati 27. listopada u Bruxellesu, a 28. listopada izabrat će novog predsjednika te dvoje potpredsjednika (za komunikaciju i proračun) s mandatom od dvije i pol godine.

Dužnost predsjednika rotirajuća je i na njoj se izmjenjuju članovi i članice triju skupina EGSO-a (Skupina poslodavaca, Skupina radnika i Skupina „Raznolikost Europe"). Prethodna dva predsjednika bila su izabrana iz Skupine radnika i Skupine „Raznolikost Europe".

Svaki član i članica pridružit će se jednoj od triju skupina, koje će također izabrati svojeg predsjednika/predsjednicu na mandat od dvije i pol godine, koji se može obnoviti.

Glavna je uloga EGSO-a savjetovati zakonodavce EU-a (Europska komisija, Europski parlament i Vijeće) o nacrtima zakonodavstva i politikama putem svojih šest stručnih skupina i jendog savjetodavnog povjerenstva koji obuhvaćaju širok raspon područja politika i pokrivaju socijalna, gospodarska, poljoprivredna, ekološka i prometna pitanja.

Članovi i članice pridružit će se jednoj ili više stručnih skupina od kojih svaka bira predsjednika/predsjednicu na mandat od dvije i pol godine, koji se može obnoviti.

16.10.2020. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh