« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
PRIVATNOST ILI KONTROLA

EU nije suglasna oko uvođenja skeniranja tijela u sve zračne luke

Nizozemska i Britanija žele skenere, Njemačka i Španjolska su puno suzdržanije, a Italija i Francuska bi mjestimično uvele probne skenere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

terorizam

,

skener

,

zračne luke

,

sigurnost zračnih luka

,

kontrola putnika

Koordinator Europske unije za borbu s terorizmom Gilles de Kerchove usprotivio se općoj primjeni skenera za cijelo tijelo u europskim zračnim lukama, piše Financial Times Deutschland u izdanju od petka.

"Ne bi trebalo inzistirati na sustavnoj primjeni uređaja na sve putnike i na sve letove. Mogli bi se izabrati neki letovi i skenirati njihovi putnici, a možda i dio drugih putnika", rekao je za Financial Times Deutschland.

"Ako se zajamči zaštita privatnosti, ako se bude poštovalo pravo na zaštitu podataka i ako uređaji omoguće djelotvorniju kontrolu, bit ću za brzo donošenje odluke", dodao je, ocijenivši "poželjnim" da Europska komisija iznese svoj prijedlog.

Španjolsko predsjedništvo EU-a, uz potporu zrakoplovnih stručnjaka iz europskih zemalja, zauzelo se u četvrtak za donošenje zajedničkog stajališta o primjeni skenera za cijelo tijelo.

Nizozemska i Velika Britanija odlučile su opremiti skenerima svoje zračne luke, ali su Njemačka i Španjolska puno suzdržanije. Francuska i Italija razmišljaju da uskoro probno uvedu skenere u neke zračne luke. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 23:21:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh