« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
RAZMIŠLJANJA

EU-Kina summit: na pomolu novi svjetski poredak?

Pariški klimatski sporazum je u opasnosti. Slobodna trgovina također. Današnji summit EU-Kina u Bruxellesu dolazi u pravi čas. No može li Kina uskočiti na upražnjeno mjesto SAD-a?

EU i Kina se približavaju
EU i Kina se približavaju (Arhiva)
Više o

EU

,

Kina

,

summit

Trump je rekao svoje: SAD izlazi iz Pariškog sporazuma o klimi. Zapravo on bi rado ponovno pregovarao o sadržajima. No reakcija Europske unije je bila brza: Njemačka, Francuska i Italija su odmah dale do znanja da nikakvih pregovora o sporazumu neće biti. Dakle, SAD više nije u igri.

No, tu je još jedan global igrač koji čeka da zauzme mjesto SAD-a. Kina je ovog tjedna sveprisutna u Europi. Jučer (1.6.) su već Angela Merkel i njezin kineski kolega Li Keqiang demonstrirali zajedništvo, danas će to ponoviti na razini EU-a na summitu EU-Kina u Bruxellesu. Kina je već najavila da bi rado uskočila u prazninu koju je za sobom ostavio izlazak SAD-a iz sporazuma. Slično je i s pitanjem slobodne trgovine koju je Trump svojim protekcionističkim smjernicama stavio pod znak pitanja.

"Kina više nije 'bad guy'"

No, je li Kina sa svojim autoritarnim strukturama pravi partner za EU? "Kad je u pitanju klima, u svakom slučaju", kaže za DW Ulriikka Aarnio iz "Climate Action Network Europe" (CAN), krovne udruge preko 850 nevladinih organizacija koje se bave zaštitom klime. Kina je dosada bila "bad guy2 u raspravi o klimi. No to, kako kaže Aarnio, već odavno nije slučaj. "Kina ima velikih problema sa zagađenjem zraka i vlada mora zaštititi svoje građane. Sve to ovisi o suradnji na globalnom planu i zato je u interesu Kine da preuzme kontrolu oko promjene klime", kaže Aarnio. Kineske investicije u obnovljive izvore energije su već sada ogromne, kaže, Kina je zatvorila već mnoga postrojenja koja su bila ovisna o ugljenu. EU i Kina imaju na tom planu mnogo tema, jedna od najvažnijih bit će poticanje proizvodnje automobila na električni pogon. Njemački Damler Benz je tijekom susreta s kineskim partnerima u sklopu njemačko-kineskog susreta već dogovorio korake u tom smjeru. Kina iz ere Kyoto protokola, kada su bile jasno iscrtane granice - industrijske zemlje s jedne i Kina s druge strane - je stvar prošlosti. Aarnio čak smatra da je EU sa svojom sporom birokracijom i mnogim mogućnostima blokada kad je u pitanju donošenje odluka u korist klime, manje efikasan nego Kina sa svojim načinom vladanja. "Zemlja poput Kine ima kroz svoj model vladanja mogućnost brzog djelovanja. Ako postoji politička volja", zaključuje Aarnio.

Trgovinski odnosi s preprekama

"Kada EU i Kina zajednički stanu iza principa slobodne trgovine, to je vrlo snažan signal", kaže predsjednik Njemačke udruge automobilske industrije Matthias Wissmann. Upravo to su Merkel i Li na jučerašnjem sastanku koji se doživljava kao priprema za summit na EU razini istaknuli kao glavnu poruku svog sastanka. Doduše, kad je robna razmjena u pitanju, postoje još uvijek neki nerazjašnjeni problemi između dva globalna partnera poput subvencioniranja cijena kineskog čelika.

No ni osjetljive teme poput poštivanja ljudskih prava u Kini neće biti zaobiđene. Jer gospodarski odnosi ovise i o kvaliteti i stabilnosti političkih odnosa.

Na kocki je sve

Dijelovi završne izjave summita EU-Kina su već procurili u javnost. U njemu se obje strane jasno izjašnjavaju za Pariški sporazum o klimi. Promjena razmišljanja u Kini je zapravo Pariški sporazum i učinila mogućim. Sada Peking i Bruxelles zajednički rade na njegovom spašavanju. "Mi Europljani moramo našu sudbinu uzeti u vlastite ruke", rekla je prije neki dan Angela Merkel. Prvi korak na tom putu bi mogao biti načinjen već danas u Bruxellesu.

Piše: Maria Christoph/DW
03.06.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh