« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAPOKON

EU i Velika Britanija napokon sjeli za stol

Europska unija i Velika Britanija intenzivno pregovaraju ne bi li postigle dogovor o budućim odnosima prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca, rekao je u utorak glasnogovornik Europske komisije.

Napokon se dogovorite...
Napokon se dogovorite... (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

EU

,

Brexit

"Obje strane intenzivno pregovaraju ne bi li se postigao dogovor", rekao je glasnogovornik na redovitom briefingu za novinare, ne komentirajući detaljnije same pregovore.

Glavni europski pregovarač Michel Barnier pregovara u Londonu s britanskim kolegom Davidom Frostom do srijede, nakon čega će se pregovori nastaviti u Bruxellesu.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. siječnja i dvije strane pokušavaju postići dogovor o sporazumu koji bi regulirao njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun američkih dolara na godinu prije isteka prijelaznog razdoblja 31. prosinca.

Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je u ponedjeljak da je preostalo još jako malo vremena da se prevladaju „značajne razlike" u najtežim pitanjima.

Najteža pitanja su ribarstvo, pravedno tržišno natjecanje i rješavanje sporova.

Ako dogovora ne bude, slijedit će neuređeni razlaz i trgovina će se od iduće godine odvijati po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

27.10.2020. 18:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh