« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
STVARNO?

EU i Turska dogovorile zaustavljanje izbjegličkog vala

Nevjerojatno, ali istinito - ono što je Milanović tvrdio cijelo vrijeme, sada se i dogodilo, postignut je dogovor s Turskom o zaustavljanju brodova prema Grčkoj

Brodovi će biti vraćani u Tursku
Brodovi će biti vraćani u Tursku (Wikipedia)
Više o

Turska

,

Europska komisija

,

izbjeglice

,

akcijski plan

Europska komisija razradila je akcijski plan s Turskom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u Europu, pišu njemačke novine, pozivajući se na izvore u Komisiji i njemačkoj vladi.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung navodi da će prema tom planu Turska morati bolje štititi svoju granicu s Grčkom.  To znači da će turske i grčke službe koje kontroliraju granicu na moru trebati zajedno patrolirati istočnim dijelom Egejskog mora a akciju će koordinirati Frontex, te vraćati sve izbjeglice natrag u Tursku.

Šest novih izbjegličkih kampova, koji će moći primiti do dva milijuna ljudi, bit će podignuto u Turskoj, uz djelomično financiranje EU-a. 

Juncker se savjetovao s Angelom Merkel i Hollandeom

Članice EU-a, po tom planu, obvezat će se na primanje dijela izbjeglica kako bi se do pola milijuna ljudi moglo premjestiti u Europu, a da pritom ne moraju plaćati krijumčarima ili kretati na opasna putovanja Sredozemljem, pišu novine.

Također navode da je taj plan dogovoren prošlog tjedna te da se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oko toga savjetovao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan trebao bi se sastati u ponedjeljak s Junckerom. Glasnogovornik Europske komisije rekao je da je sastanak posvećen načinima "jačanja suradnje kako bi se zajednički pozabavili izbjegličkom krizom".

05.10.2015. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh