« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
ODLUČNO

Njemačka ustraje na pravu na azil

Usprkos već sve glasnijim kritikama na njemačku kancelarku zbog prihvaćanja izbjeglica, Angela Merkel još jednom ponavlja: ništa se neće promijeniti na Ustavom zajamčenom pravu na azil

Merkel je čvrsta u svojim stavovima
Merkel je čvrsta u svojim stavovima (Arhiva)
Više o

Angela Merkel

,

Njemačka

,

pravo na azil

Neće biti nikakvog ograničavanja i razvodnjavanja prava na azil, temeljnog ljudskog prava zajamčenog njemačkim Ustavom izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel za postaju Deutschlandfunk. Većina podnositelja zahtjeva za azil može se pozvati na Ženevsku konvenciju o izbjeglicama čije su odredbe uvrštene i u temeljni zakonski spis ove zemlje. "U to nećemo dirati", izjavila je Angela Merkel.

Kancelarka je izjavila da se Njemačka mora suočiti s problemima koji nastaju dolaskom brojnih izbjeglica i istovremeno regulirati taj dolazak. Založila se za ubrzani postupak izdavanja azila, bolju zaštitu vanjskih granica i pravedniju raspodjelu izbjeglica po Europi. Ipak je priznala da i rješavanje tih zadaća neće biti brzo i lako.

"Odlučila bih opet isto"

Ipak, nisu svi njemački političari zadovoljni politikom njemačke kancelarke o prihvatu svih izbjeglica. Čelnik bavarskih demokršćana Horst Seehofer nije niti tražio promjenu Ustava, ali je i izjavio kako se i drugim načinom može ograničiti broj tražitelja azila. Bavarski ministar financija Markus Söder je pak uvjeren kako će doći do korjenite promjene njemačke politike prema izbjeglicama: "Siguran sam da će do toga doći. Isto tako ćemo morati razgovarati i o ustavnom pravu na azil", izjavio je za Passauer Neuen Presse.

Na pitanje, da li žali što je početkom rujna odlučila prihvatiti izbjeglice koji su zaglavili u Mađarskoj, njemačka kancelarka je izjavila kako bi "još jednom donijela istu odluku." Jer već je onda bilo jasno kako ti ljudi žele u Njemačku i kako će ih biti teško zaustaviti. Osim toga, opasnosti koje očekuju te ljude na tom putu su se teško mogle predvidjeti.

Utoliko je ova izjava njemačke kancelarke i jasna odbijenica bavarskoj sestrinskoj kršćansko demokratskoj stranci.

Piše: jr/agencije/DW
04.10.2015. 17:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh