« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
mi europljani

EU čelnici složni oko klime

Bruxelles će idućeg tjedna upoznati Baracka Obamu s europskom pozicijom po pitanjima klimatskih promjena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

klimatske promjene

,

Summit EU - SAD

,

summit Europske unije

,

Jose Manuel Barroso

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u petak u Bruxellesu dogovor o zajedničkom pregovaračkom mandatu za svjetsku konferenciju o klimi koja će se održati u prosincu u Kopenhagenu, ali ne i dogovor oko iznosa koji će Unija ponuditi zemljama u razvoju.

"Imamo dogovor o klimi. Europska unija sada ima snažan mandat za konferenciju u Kopenhagenu, EU je i dalje predvodnik i nadajmo se da će nas i drugi slijediti na tom putu", rekao je na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog summita predsjedatelj Europskog vijeća švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

"Mi Europljani smo odradili naš posao, spremni smo za Kopenhagen, dogovorili smo pregovarački mandat. Imamo jasnu jedinstvenu europsku poruku oko promjene klime i financiranja i mi možemo tu poruku ponijeti u Washington, u New Delhi, u Peking i drugdje", rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

On je najavio da će se sljedeći utorak održati summit EU-SAD, na kojem će Bruxelles upoznati predsjednika Baracka Obamu s europskom pozicijom.

Europska unija će u Kopenhagen doći s prijedlogom da se pomoć razvijenog svijeta nerazvijenim zemljama u borbi protiv klimatskih promjena fiksira na 100 milijardi eura godišnje do 2020. godine, a dobar dio toga novca trebao bi doći iz proračunskih sredstava, a ostatak od gospodarstva.

Međutim, još nema dogovora o tome koliko bi trebao biti doprinos EU-a u tom iznosu kao ni raspodjela tereta između zemalja članica EU-a.

U igri su dva kriterija prema kojima bi se određivao udio svake zemlje članice.

Prvi kriterij predviđa da se troškovi podijele sukladno količini emisije ugljičnog dioksida u svakoj zemlji članici, a drugi da se udio svake članice odmjeri prema njezinu bogatstvu, odnosno sposobnosti plaćanja.

Poljska i skupina novih zemalja članica, koje imaju veliki broj termoelektrana, ne žele prvi kriterij jer smatraju da bi na taj način bile kažnjene.

Prema diplomatskim izvorima, pronađen je načelni kompromis koji bi trebao omogućiti da zemlje srednje i istočne Europe plaćaju manje od zapadnih članica, ali ne i još precizan izračun što je ostavljeno za kasnije. Stoga je dogovoreno da se formira radna skupina koja bi trebala definirati mehanizme raspodjele.

Cilj je Europske unije je da se na konferenciji u Kopenhagenu koja počinje 7. prosinca postigne dogovor o smanjenju emisije stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. godine. Unija je spremna ići i na smanjenje od 30 posto ako Sjedinjene Države, Kina, Indija i druge velike industrijske nacije na to pristanu. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 17:49:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh