« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
atomske igre 2009.

Iran službeno još uvijek šuti

Neimenovani iranski dužnosnik potvrdio je da Iran nije poslao odgovor na nacrt ElBaradeijevog sporazuma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

nuklearna energija

,

iaea iran

,

iran uran

Iranska državna novinska agencija (IRNA) izvijestila je u petak da Iran još nije dao svoj službeni odgovor na nacrt sporazuma o nuklearnom gorivu i samo je izrazio svoje "pozitivno stajalište" i spremnost za održavanje razgovora o tom prijedlogu.

Iran je poslao poruku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) o tom nacrtu sporazuma u četvrtak, ali ne i svoj odgovor pa europski dužnosnici smatraju da Teheran odugovlači.

U skladu s nacrtom sporazuma, koji je u početku mjeseca u Beču izradio ElBaradei nakon bečkih razgovora s predstavnicima Irana, SAD-a, Francuske i Rusije, Iranci bi trebali slati niskoobogaćen uran na daljnju obradu (obogaćenje) u inozemstvo te se nakon toga njime koristiti u svojem istraživačkom reaktoru.

Iranski dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je za IRNA-u da poruka koju je Iran poslao IAEA-i "nije sadržavala odgovor" na nacrt sporazuma. On je kazao da će Iran iznijeti svoje "stajalište" o tom planu u daljnjim razgovorima.

"Iran je samo pokazao svoje pozitivno stajalište o pregovorima i svoju spremnost da nastavi razgovore o osiguranju goriva za teheranski reaktor", rekao je dužnosnik. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 19:24:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh