« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NOVI PRAVILNIK

EU će prepoloviti cijene surfanja u roamingu

Maksimalna cijena unutar EU za megabajt podataka u roamingu bit će ograničena na 44 euro centa, što je gotovo pet puta niže od današnjih cijena

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

mobiteli

,

roaming

Cijene surfanja na smartphonima i tabletima u Europi smanjit će se prema planu Europske Unije za više od 50%. Ovim potezom EU želi stati na kraj vrlo visokim cijenama roaminga za podatkovne usluge u Europi, piše DailyMail.

Ovu će srijedu biti objavljeno kako će od početka sljedeće godine EU propisati gornju cjenovnu granicu za prijenos podataka putem mobilnih mreža. Ova odluka dolazi samo tjedan dana nakon što je EU odbila isto napraviti za cijene razgovora preko mobitela, odgodivši ograničavanje cijena za 2015. godinu.

Surfanje Internetom i primanje e-mailova izvan matične zemlje a unutar EU neće smjeti biti skuplje od 90 euro centi za megabajt od lipnja 2012. godine te 44 centa od 2014. godine, što je višestruko manje od današnje prosječne cijene od 2 eura.

Ovi će planovi EU sigurno razveseliti brojne korisnike mobilnih usluga koji putuju u inozemstvo i trenutno plaćaju iznimno visoke račune ukoliko odluče koristiti svoj smartphone ili tablet izvan matične zemlje.

EU planira u budućnosti ograničiti i cijene poziva te SMS poruka u roamingu na 35 euro centi po minuti za zvanje te 11 centi za primanje poziva.

Slanje SMS poruke u roamingu ostati će na maksimumu od 11 centi a primanje SMS-ova bit će potpuno besplatno.

04.07.2011. 16:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh