« Svijet
objavljeno prije 9 godina
TRAJNO PRIMIRJE

ETA objavila konačan kraj oružane borbe

ETA, koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost

Fotografija vijesti
Više o

ETA

,

Baskija

,

baskijski separatisti

Nakon više od 40 godina borbe za neovisnost Baskije u kojoj je poginulo više od 800 ljudi, separatistička organizacija ETA danas je proglasila konačan kraj svojeg oružanog djelovanja, prenosi Hina.

Izjava dolazi u času kada se pojačao politički pritisak na tu organizaciju, prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Španjolskoj sazvanih za 20. studenog, na kojima najviše izgleda ima oporbena desnica.

"ETA je odlučila konačno prekinuti svoju oružanu djelatnost. ETA upućuje poziv španjolskoj i francuskoj vladi da počnu proces izravnog dijaloga s ciljem da se uklone posljedice sukoba i tako prevlada oružani sukob", ističe organizacija.

"ETA ovom povijesnom izjavom pokazuje svoje jasno, odlučno i konačno opredjeljenje", tvrdi ta oružana organizacija. Ona "smatra da je međunarodna konferencija održana nedavno u Baskiji veoma važna politička inicijativa", dodaje se u tekstu.

U ponedjeljak se u Saint Sebastienu održala međunarodna konferencija na kojoj su sudjelovali bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan i predsjednik sjevernoirske nacionalističke stranke Sinn Feina, Gerry Adams i na kojoj su sudionici pozvali ETA-u da konačno odustane od nasilja.

ETA, koju Europska unija i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom, drži se odgovornom za smrt 829 osoba u više od 40 godina borbe za neovisnost francuskog i španjolskog dijela Baskije i Navarre. ETA je 10. siječnja proglasila "opće i trajno" primirje.

20.10.2011. 22:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh