« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
Klimatske promjene

Eskimi traže novac za zamrzivače

Eskimskim zajednicama hitno je potrebna financijska pomoć za prilagodbu klimatskim promjenama na Arktiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)
Više o

financijska pomoć

,

eskimi

,

zamrzivači

Dodatne mogućnosti dubokog hlađenja su im potrebne za odlaganje mesa i namirnica jer globalno zagrijavanje znatno skraćuje njihovu sezonu lova, upozorila je direktorica Inuitskog cirkumpolarnog vijeća, Kanađanka Violet Ford.

Inuiti, urođenički narod s područja Grenlanda, Kanade, Aljaske i Rusije tradicionalno love polarne medvjede, kitove i foke.

"U Kanadi klimatske promjene nažalost uočavamo svakodnevno", rekla je Ford, rođena i odgojena u inuitskoj zajednici Makkovik na Labradoru.

"Potrebna nam je infrastruktura. Potrebni su nam veliki zamrzivači s obzirom na to da odnedavno u lov možemo ići samo nekoliko puta godišnje", kazala je na konferenciji o globalnom zatopljenju koja se održava u danskome glavnom gradu.

Predsjednik Vijeća James Stotts iz mjesta Barrow na Aljasci na konferenciji za novinare je ispričao kako je njegov 78-godišnji ujak umro od posljedica smrzavanja, nakon što je propao kroz led, koji je u to doba godine obično dovoljno debeo i siguran. "Inuiti moraju pronaći druge načine skladištenja i čuvanja većih količina mesa i drugih namirnica. Neka od naših sela doslovce su propala u more zbog erozije", upozorio je Stotts. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 19:25:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh