Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2009. 19:25:47
Klimatske promjene

Eskimi traže novac za zamrzivače

Eskimskim zajednicama hitno je potrebna financijska pomoć za prilagodbu klimatskim promjenama na Arktiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviant Art)

Dodatne mogućnosti dubokog hlađenja su im potrebne za odlaganje mesa i namirnica jer globalno zagrijavanje znatno skraćuje njihovu sezonu lova, upozorila je direktorica Inuitskog cirkumpolarnog vijeća, Kanađanka Violet Ford.

Inuiti, urođenički narod s područja Grenlanda, Kanade, Aljaske i Rusije tradicionalno love polarne medvjede, kitove i foke.

"U Kanadi klimatske promjene nažalost uočavamo svakodnevno", rekla je Ford, rođena i odgojena u inuitskoj zajednici Makkovik na Labradoru.

"Potrebna nam je infrastruktura. Potrebni su nam veliki zamrzivači s obzirom na to da odnedavno u lov možemo ići samo nekoliko puta godišnje", kazala je na konferenciji o globalnom zatopljenju koja se održava u danskome glavnom gradu.

Predsjednik Vijeća James Stotts iz mjesta Barrow na Aljasci na konferenciji za novinare je ispričao kako je njegov 78-godišnji ujak umro od posljedica smrzavanja, nakon što je propao kroz led, koji je u to doba godine obično dovoljno debeo i siguran. "Inuiti moraju pronaći druge načine skladištenja i čuvanja većih količina mesa i drugih namirnica. Neka od naših sela doslovce su propala u more zbog erozije", upozorio je Stotts. (hina/metro-portal)

12.12.2009. 19:25:47
http://metro-portal.hr/eskimi-traze-novac-za-zamrzivace/28441/