« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
AI

EP pozvao na hitnu regulaciju umjetne inteligencije

Europska unija mora hitno razviti zajednička pravila o umjetnoj inteligenciji, kojima će se u središtu nalaziti čovjek i temeljne vrijednosti Unije, a koja će važiti u čitavom svijetu

Što raditi s njom?!
Što raditi s njom?! (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

umjetna inteligencija

Europarlamentarci su raspravljali o Izvješću o umjetnoj inteligenciji u digitalnom dobu, kojim se poziva na stvaranje regulatornog okruženja koje omogućuje učinkovito upravljanje i zaštitu temeljnih prava, a izvješće je prihvaćeno s 495 glasova za, 34 protiv i 102 sudržanih.

„Ovim europskim pristupom možemo zadati svjetske standarde i tu trebamo biti aktivniji. Propustit ćemo priliku ne preuzmemo li vodstvo u čitavom svijetu. Sada EU zaostaje u natjecanju jer nemamo dovoljno tržišne moći i znanja", rekao je izvjestitelj Axel Voss.

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager podsjetila je da je umjetna inteligencija alat u djelovanju ljudi, čija upotreba ovisi o odlukama koje oni donose.

„Umjetna inteligencija sa sobom donosi ogromne mogućnosti za gospodarski razvoj i blagostanje, ali upotreba sa sobom nosi i određene opasnosti i može ugroziti same temelje naših društava i demokracije", kazala je Vestager.

Vestager je dodala i da je namjera povećati javna i privatna ulaganja na ukupno 20 milijardi eura godišnje tijekom narednog desetljeća, podsjetivši da se trenutno diljem Europe u umjetnu inteligenciju ulaže „otprilike 14 milijardi eura".

Bugarska zastupnica iz redova pučana Eva Maydell rekla je da će u budućnosti oni koji vladaju umjetnom inteligencijom, vladati i svijetom.

„Ako zapad izgubi ovu utrku u ostvarivanju socijalnih, gospodarskih i inih prednosti umjetne inteligencije, doći će do pomaka u svjetskom poretku ... Ne možemo dopustiti autoritarnim državama poput Rusije i Kine da nas pobijede u ovoj tehnološkoj utrci", dodala je Maydell.

Alex Agius Aliba, malteški zastupnik iz redova socijalista, podsjetio je da se ne smiju zanemariti etičke i pravne poteškoće vezane uz radna mjesta i radnička prava.

„Digitalna sredstva i digitalne tvrtke nadziru i način na koji zaposlenici rade. Zbog toga je ključno budno pratiti koristi li se umjetna inteligencija tako da se poštuju ljudska prava i je li usmjerena na čovjeka", rekao je Agius Aliba.

Kim van Sparrentak, nizozemska zastupnica zelenih, podsjetila je da je potrebno zaštititi sigurnost i mentalno zdravlje radnika na onim radnim mjestima, gdje se primjenjuje umjetna inteligencija.

„Dostavljači su praćeni različitim aplikacijama i promatra se jesu li zadovoljni i jesu li umorni na putu, ne samo jesu li dostavili paket. Radnike u pozivnim centrima se ocjenjuje prema tome koliko veselo zvuče", rekla je van Sparrentak i dodala da umjetna inteligencija nije „čarobno rješenje" za učinkovitost.

Španjolska zastupnica liberala Susana Solis Perez upozorila je na opasnost od toga da se europske vrijednosti zamijene „nekim drugima" na globalnoj razini i da se drastično smanje „naši standardi života".

„Kada govorimo o predvodništvu na tom području, to nije opcija, već o tome ovisi naša konkurentnost. Ne smijemo se dovesti u opasnost da oni koji ne dijele iste vrijednosti kao i mi, nama nameću pravila", dodala je Solis Perez.

Kosma Zlotowski, poljski zastupnik konzervativaca, rekao da je njegova grupacija ne smatra da je izvješće uspostavilo potrebnu ravnotežu između zagovornika i protivnika umjetne inteligencije.

„Moramo reći da ćemo se suzdržati u glasovanju zato što smatramo da u konačnom tekstu nema jedinstvene poruke da se Europa želi ujediniti u toj tehnološkoj svjetskoj utrci i biti predvodnik u njoj", dodao je Zlotowski.

Španjolski zastupnik iz redova krajnje ljevice Pernando Barrena Arza također je rekao da je njegova grupacija kritična prema zadnjoj inačici prijedloga i da sadrži stavove koje njegov klub ne dijeli s drugima.

„Recimo ... antikineski pristup umjesto da se pristupi više multilateralno i da se uzme u obzir jedan globalni pristup. Trebalo bi surađivati više s trećim zemljama na multilateralnom planu", pojasnio je Barrena Arza i dodao da se u izvješću ne traži „zabrana prepoznavanja lica niti autonomni sustavi naoružanja".

Gilles Lebreton, francuski zastupnik krajnje desnice, upozorio je da umjetna inteligencija nije bez opasnosti i da u rukama autoritarnih režima može dovesti do mnogih problema, poput mogućnosti da negira pluralizam.

„Ne smijemo nikako koristiti umjetnu inteligenciju da bi se spriječila sloboda govora. Naročito ne da bi se spriječila sloboda političkog govora", kazao je Lebreton.

„Novim generacijama dužni smo ponuditi upravo to da u Europi bude moguće kvalitetno živjeti. To nije moguće bez primjene umjetne inteligencije", rekao je Ressler.

Umjetna inteligencija kao pojam obuhvaća širok spektar tehnologija koje u svojem djelovanju imaju određen stupanj autonomije, ona obrađuje podatke koje prima i reagira na njih, a rezultati su učenje, rasuđivanje, planiranje, donošenje odluka i kreativnost.

Obuhvaća tehnologije koje su već u širokoj uporabi, a njezin utjecaj  okviru aktualne digitalne transformacije ne smije se podcijeniti jer utječe na sve sektore i sve dijelove našeg svakodnevnog života, stoji u tekstu usvojenog Izvješća.

03.05.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh