« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
atomska energija

Emirati će graditi nuklearni reaktor

Prvi nuklearni reaktor u arapskim zemljama Zaljeva bit će gotov do 2017.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ujedinjeni Arapski Emirati

,

atomska energija

,

nuklearni reaktor

Ujedinjeni Arapski Emirati namjeravaju do 2017. godine izgraditi reaktor u okviru 40 milijardi dolara vrijednog programa razvoja atomske energije.

"Realiziraju se planovi komercijalnog iskorištavanja reaktora do 2017. godine", rekao je novinarima Hamad al Kabi, predstavnik UAE-a u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

On je rekao da su Emirati, treći najveći proizvođač nafte, osnovali i Savezne vlasti za nuklearnu regulaciju na čelu s bivšim tehničkim savjetnikom IAEA-e Williamom Traversom kako bi osigurali sigurnost i radiološku zaštitu.

UAE je već najavila da će kupovati potrebno gorivo i neće samostalno obogaćivati uran, gorivo za nuklearne elektrane koje se dodatnom obradom može uporabiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Abu Dabi želi zamijeniti energiju koju za domaće potrebe dobiva iz nafte nuklearnom energijom i tako zadržati visoke prihode od izvoza nafte. UAE očekuje da će njegove potrebe za električnom energijom 2020. godine porasti s 15,5 GW u 2008. na 40 GW. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 06:57:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh