« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
upozorenje slovenaca

"Blagoslovljena voda može biti izvor infekcija"

Religioznim Slovencima je preporučeno da ne koriste blagoslovljenu vodu te da hostije primaju u ruke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

euharistija

,

blagoslovljena voda

,

slovenski biskupi

Slovenski katolički svećenici i vjernici upozoreni su da se u Crkvi mogu zaraziti gripom, ako ne promijene neke od navika.

Biskupi su prihvatili desetak naputaka na prijedlog svog odbora za zdravstvenu pastoralu, a u suradnji s državnim zdravstvenim ustanovama.

Njima žele suzbiti mogućnost razvoja gripe na vjerskim okupljanjima ili prilikom vjerskih obreda, a u jesenskom razdoblju, kad će hladnije vrijeme pogodovati bržem širenju virusa.

Naputci među ostalim uključuju preporuku da svećenik prilikom obreda ispovijedi bude udaljen najmanje jedan metar od osobe koju ispovijeda, a u kontaktu s teško bolesnima i umirućima vjerskim se službenicima preporuča i nošenje higijenske maske.

Do daljnjega se preporučuje da se vjernici suzdrže i rukovanja na kraju mise, nego se umjesto toga samo pogledaju u oči i kažu: Mir s tobom.

Hostija će se do daljnjega davati isključivo na dlan vjernika, a ne izravno u usta, a neće se koristiti ni blagoslovljena voda.

Vjernicima je preporučeno da se prilikom vjerskih okupljanja drže svih propisa koje preporučuju državne zdravstvene ustanove, u prvom redu da paze na higijenu ruku i da kašlju i kišu u rupčiće za jednokratnu upotrebu.

Vjerska okupljanja i hodočašća mogu se nesmetano nastaviti uz pridržavanje mjera opreza, a svećenstvu je preporučeno da u tim prilikama djeluju "na prevladavanju nepotrebnog straha" ili pak "nepravilnih i besmislenih postupaka i ponašanja" vezanih na kontrolu širenja nove gripe. (hina/metro-portal)

05.10.2009. 08:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh