« Glazba
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
1977 - 2017

Elvis Presley - 40 godina bez Kralja

utemeljitelj, najveći promotor i najstrastvenija figura u povijesti rock'n'rolla umro je prije 40 godina, 16. kolovoza 1977.

Kralja nema već 40 godina
Kralja nema već 40 godina (Arhiva)
Više o

Elvis Presley

,

godišnjica smrti

Elvis Presley - utemeljitelj, najveći promotor i najstrastvenija figura u povijesti rock'n'rolla umro je prije 40 godina, 16. kolovoza 1977., ostavivši za sobom nasljeđe koje ga i gotovo pola stoljeća kasnije gotovo jednoglasno čini neprikosnovenim Kraljem rocka bez kojega ne samo glazba, već i svijet kakvim ga danas poznajemo, ne bi bili isti.

"Netko je napisao da je sve počelo kada je jedan mladić ukrao glazbu roditeljima i predao je djeci, aludirajući, naravno, na epifaniju rock-demiurga Elvisa Presleya", kazao je u razgovoru za Hinu producent i glazbeni urednik Siniša Škarica, jedan od začetnika rock'n'rolla u Hrvatskoj. "Bilo bi to nešto poput bajkovita početka pripovijesti o rađanju rock'n'rolla, najveće društvene i kulturne revolucije 20. stoljeća glazbe i kulture koje je preskočila povijesne barijere: rasne, etničke, jezične, političke, vjerske i socijalne", dodao je.

Neokrunjeni kralj rock'n'rolla, Elvis Aaron Presley (8. siječnja 1935.-16. kolovoza 1977.) legenda je postao još za života, potukavši sve rekorde: u samo dvadesetak godina objavio je 97 ploča, te na vrhovima top lista proveo čak 996 tjedana. U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu.

Školu je napustio s 18 godina, pa neko vrijeme radio kao portir u kinu i vozač kamiona, snujući glazbenu karijeru. Prvu pjesmu snimio je, kako je kasnije tvrdio, kao rođendanski dar majci njegov prvi singl objavljen je u srpnju 1954., čime je i započela njegova glazbena karijera, s producentom Samom Phillipsom pod etiketom Sun Recordsa.

Elvisov uzlet obilježili su sredinom 1950.-tih hitovi poput "That s All Right Mama" i "Heartbreak Hotel", a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975., u kojem je izdao čak 52 ploče koje je još za života prodao u oko 600 milijuna primjeraka. Ostvario je i uspješnu filmsku karijeru, započetu 1956. filmom "Love Me Tender", te se do 1966. nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Kako je ljepuškasti mladić zauvijek promijenio svijet glazbe

Svojom pojavom Elvis je promijenio sve u 50-ima glazbu, modu, razmišljanja mladih. Spojio je country glazbu i r'n'b u novi rockabilly žanr iz kojeg se rodio rock'n'roll. Bio je prvi glazbenik koji je plesao uz glazbu. "Sam Phillips, Elvisov diskografski otac, vodio je mali tonski studio Memphis Recording Service smješten u memphiskoj 706 Union Avenue mjestu što će ga kao svojim Betlehemom u budućnosti pohoditi milijuni ljubitelja pop glazbe u potrazi za tragovima rađanja jednog planetarnog mita. Snimao je crnačke glazbenike koji su izvodili 'race' kako se na Billboardovim top ljestvicama nazivao idiom uskoro bez eha segregacije zamijenjen egzaktnim glazbeničkim 'rhythm and blues' te lokalne bijele country zabavljače, i snatrio kako bi mu bijelac s crnim glasom donio pravo bogatstvo", priča Škarica.

Pojavio se plahi, ljepuškasti mladić sa željom da snimi pjesmu za majčin rođendan. Zamijetila ga je Phillipsova tajnica, a onda na dodatnom snimanju i sam Phillips. "Bio je to njegov čovjek! Nije zaradio milijardu; veliki RCA za otkup Elvisova ugovora platio mu je 30 tisuća dolara u ono doba, 1956., ni to nije bila loša cifra. Zato je kao vizionar, ne trgovac, zajedno sa svojim otkrićem ušao već na prvom koraku 1986. u američki Rock'n'roll hall of fame", napominje.

Elvis Presley je bio taj koji je, odmalena ozračen južnjačkim tradicijama dviju suprotstavljenih kultura bijele i crne, uzbudljivo, neviđenim nervom spojio crnačku osjećajnost i ritam s bogomdanim raskošnim baritonom tenorskih dosega. Fizikus i temperament iznikli u mladog poluboga postali su živućim totemom adolescentnim poklonicima u bijegu od zaštitničkog roditeljskog zagrljaja konzervativne Amerike.

Kralj je mrtav, zamijenio ga je punk

Elvis Presley umro je 16. kolovoza 1977. u dobi od 42 godine. Kralj rocka srušio se u kupaonici na svojem imanju Graceland u Memphisu. Odmah je prebačen u bolnicu, no svi pokušaji animacije bili su bez uspjeha te je istoga poslijepodneva proglašen mrtvim. Uzrok smrti bio je srčani udar vjerojatno uzrokovan prejedanjem i predoziranjem lijekovima.

Njegova je smrt potresla milijune njegovih obožavatelja, a mediji su je popratili naslovnicama s kojih su vrištali očajni vapaji poput: "Danas je umro Elvis i doba rocka zauvijek je završilo", ili "Kralj je mrtav i nikada ga nitko neće zamijeniti".

16.08.2017. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh