« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
POVIJESNI DAN

Elizabeta II. stigla u Irsku, mjere osiguranja na najvišoj razini

Kraljicu Elizabetu II. će tijekom posjeta čuvati osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika

Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. (Getty Images)
Više o

Irska

,

Elizabeta II.

,

kraljica

Britanska kraljica Elizabeta II. doputovala je u utorak, uz iznimno stroge sigurnosne mjere, u povijesni posjet Irskoj, što je prvi posjet nekog britanskog monarha toj zemlji od njezina osamostaljenja 1922., javljaju agencije.

Zrakoplov britanske kraljice, koja je stigla u četverodnevni državnički posjet, sletio je u zračnu luku Baldonnel, nedaleko od Dublina, a dočekao ju je zamjenik premijera i šef diplomacije Eamon Gilmore. Odjevena u zeleni kaput i šešir, u bojama Irske, 85-godišnja kraljica stigla je u pratnji svog supruga, 89-godišnjeg princa Filipa. Par se nakon dočeka uputio u predsjedničku palaču gdje će ih dočekati irska predsjednica Mary McAleese.

Kraljicu Elizabetu II. će tijekom posjeta čuvati osam tisuća policajaca i dvije tisuće vojnika, a u posljednjih je nekoliko dana već je uhićeno više desetaka osoba za koje se pretpostavlja da pripadaju disidentskom republikanskom pokretu.

"Kraljica ovdje nije dobrodošla", rekao je krajem travnja jedan maskirani muškarac tijekom okupljanja u Derryju, objasnivši kako je za kraljicom "raspisana tjeralica zbog ratnih zločina".

On je kazao kako govori u ime Prave IRA-e, izolirane grupe irskih ekstremista kojoj se pripisuje niz nedavnih napada u Ulsteru, među kojima je i ubojstvo policajca u travnju. Opasnost je toliko velika da je službeni Dublin dopustio britanskim policajcima zaduženim za osiguranje Elizabete II. da budu naoružani.

Irski ministar pravosuđa Alan Shatter izjavio je kako se posjetu Elizabete II. protivi tek vrlo mala i ekstremna skupina Iraca. Iz Sinn Feina, koji se često optužuje za veze s IRA-om, ranije su rekli kako su protiv preranog posjeta kraljice Elizabete Irskoj, no njezin predsjednik Gerry Adams nedavno je izjavio kako je to jedinstvena prilika za uspostavljanje novih odnosa koji će se temeljiti na jednakosti i međusobnom poštivanju te se takvim komentarom uklopio u mišljenje velike većine stanovnika Irske.

Čak 81 posto Iraca odobrava Elizabetin posjet. Nakon trideset turbulentnih godina i oko 3500 ubijenih i mrtvih u silovitim i krvavim sukobima, potpisivanjem mirovnog sporazuma u Sjevernoj Irskoj 1998. odnosi između dviju država u potpunosti su normalizirani.

Elizabeta će tijekom posjeta Irskoj, među ostalim mjestima, posjetiti stadion Croke Park u Dublinu gdje je 1920. britanska policija ubila 14 osoba, a potom položiti vijenac u "Vrtu uspomena" podignutom u znak sjećanja na žrtve rata za irsku neovisnost.

U srijedu navečer u kraljičinu čast u dvorcu u Dublinu bit će organizirana svečana večera tijekom koje će kraljica održati govor. Prisutni će biti premijer David Cameron i šef britanske diplomacije William Hague. Tijekom šezdeset godina na britanskom tronu, Elizabeta II. posjetila je 129 zemalja, no nikada dosad najbližeg susjeda, Irsku.

17.05.2011. 15:46:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh