« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BIJES PRIRODE

Elementarne nepogode - sve mnogobrojnije i sve skuplje

Broj elementarnih nepogoda u Sjedinjenim Državama sve je veći, a s njim raste i količina financijskih sredstava potrebnih za sanaciju šteta

Tropska oluja Isaac ispred Floride
Tropska oluja Isaac ispred Floride (Arhiva)
Više o

uragan

,

prirodne katastrofe

,

elementarne nepogode

Tropska oluja biblijskog imena "Isaac" mogla bi postati još razorniji uragan nego što se dosad očekivalo. Stručnjaci američkog Nacionalnog centra za uragane (NHC) u ponedjeljak (27. 8. 2012.) su objavili da bi oluja mogla narasti do uragana druge kategorije prije nego što u srijedu u ranim jutarnjim satima stigne do obala Floride i Louisiane u Meksičkom zaljevu.

Ovo su teška vremena za Sjedinjene Države. Najveća suša koja je pogodila zemlju u zadnjih pedesetak godina uništila je oko 75 posto usjeva kukuruza i soje, a konačna visina štete bit će utvrđena nakon žetve u listopadu. Unatoč tome, najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re pripremio je rezerve od oko 160 milijuna eura.

Predsjednik upravnog odbora tvrtke Torsten Jeworrek izjavio je kako Munich Re nikada nije platio tako velik iznos za nadoknadu štete u poljoprivredi. A prema zasad neobjavljenom istraživanju osiguravateljskog diva u čije smo izvatke dobili uvid, stvari ne idu nabolje. Godišnji broj elementarnih nepogoda u svijetu drastično je porastao od 1980. godine. Taj trend osobito je uočljiv u Sjevernoj Americi.

"Sjeverna Amerika izložena je svim meteorološkim rizicima, a dalje će rasti kako učestalost tako i intenzitet elementarnih nepogoda", zaključuju stručnjaci Munich Rea. One neće pogađati samo građane i poljoprivrednike. "Dugoročno gledano, to će dovesti do rastućih gospodarskih šteta te gubitaka koje će osiguravajuća društva morati nadoknaditi."

Sve je više prirodnih katastrofa

Serije oluja s brojnim tornadima prošle su godine Sjedinjenim Državama nanijele štetu od oko 46 milijardi dolara, od kojih je bilo osigurano oko 25 milijardi. Osigurani iznos time je više nego dvostruko veći od rekorda iz 2010. godine. A trend se nastavlja. Samo u prvih šest mjeseci 2012. godine uragani i olujna nevremena u SAD-u osiguravajuća društva su stajali oko 8,8 milijardi dolara. Od svih odšteta koje je Munich Re diljem svijeta isplatio u istom razdoblju, 85 posto su naknade šteta prouzrokovanih ovogodišnjim tornadima i šumskim požarima u Sjedinjenim Državama. A nakon oluje "Isaac" brojke bi još mogle porasti.

Stručnjaci tvrtke Munich Re istraživali su meteorološke rizike u Sjevernoj Americi od 1980. godine. Njihove analize pokazuju da je broj snažnih oluja zadnjih godina značajno porastao: dok je 80-ih godina godišnje bilo oko 50 oluja, njihova se brojka posljednjih godina kreće između 100 i 150. Samo u prvoj polovici ove godine bilo ih je 61. A i razdoblja između velikih suša, nevremena ili poplava sve su kraća. Tako se u posljednjih 30 godina broj takvih ekstremnih prirodnih fenomena gotovo upeterostručio. "Ni na jednom drugom kontinentu on ne raste tako brzo", rekao je Peter Höppe, voditelj odjela za globalno istraživanje rizika u Munich Reu u razgovoru za njemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Uzbuna i dalje na snazi

Sjedinjene Države su svjetski "viceprvak" u odašiljanju stakleničkih plinova, a ako su ove katastrofe posljedica njihovog učinka na klimu, plaćaju prilično visoku cijenu. Jedino Kina emitira više. Ove godine SAD je zabilježio najviše temperature zraka otkako postoje mjerenja. No, i taj će rekord pasti. Munich Re također tvrdi da će razdoblja velikih vrućina i suša biti sve više: dok je u prošlosti vrijedilo pravilo da do ekstremnih suša u Sjedinjenim Državama dolazi otprilike svakih 50 godina, za koje desetljeće one će se događati svakih nekoliko godina, tvrde u Munich Reu.

Prirodne katastrofe bit će sve češće i u ostalim dijelovima svijeta. "Pogledamo li podatke o događajima koji uzrokuju veće štete, vidjet ćemo da je najviše porastao broj poplava", smatra Höppe. 80-ih je godina diljem svijeta godišnje bilo oko 100 većih poplava, a taj je broj sada narastao na 350. Faktor učestalosti velikih oluja porastao je za 2,5. S druge strane, broj geofizikalnih fenomena kao što su potresi, tsunamiji i vulkanske erupcije stabilan je.

I Nijemci će se sljedećih godina morati pripremiti na sve veću frekventnost i sve veći intenzitet ekstremnih meteoroloških fenomena. Rezultati su to istraživanja koje je od vodećih stručnjaka za klimatske promjene naručila Njemačka udruga osiguratelja (GDV). "Globalne klimatske promjene ostavit će traga i na Njemačkoj. Ipak, dobre vijesti su da se u Njemačkoj od njih možete osigurati", rekao je predsjednik Udruženja Rolf-Peter Hoenen. U nekim drugim dijelovima svijeta stvari stoje sasvim drugačije.

Piše: Insa Wrede / Marko Bašić / DW
30.08.2012. 19:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh