« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
BUDUĆNOST IZA UGLA

Elektronički uređaji koji sami sebe popravljaju uskoro stvarnost

Znanstvenici su kreirali elektroničke sklopove koji u slučaju kvara sami sebe popravljaju

Fotografija vijesti
Više o

mobiteli

,

popravak

,

baterije

,

elektronika

,

elektronički sklopovi

Ako vam je puna kapa pokvarenih električnih uređaja, baterija koje ne rade iako su relativno nove, te mobitela koji su prestali raditi jer su vam slučajno pali ili ste po njima prolili kavu ne očajavajte jer rješenje je na putu zahvaljujući znanstvenicima koji razvijaju samo-popravljajuće elektroničke sklopove.

Tim znanstvenika sa sveučilišta Illinois razvili su sistem kapsula s tekućim metalom koje su programirane da ispuste svoj sadržaj i obnove strujni krug kada dođe do kvara na elektroničkim sklopovima, piše Time.

"Umjesto da se ugrađuju dodatni, redundantni sklopovi ili dijagnostički senzori može se ugraditi naš sustav koji je dizajniran da se sam pobrine o nastalom problemu", rekao je Jeffrey Moore, profesor kemije i jedan od kreatora samo-popravljajućih sklopova.

Njegova kolegica Nancy Sottos kaže kako bi samo-popravljajući sklopovi bili od enormne koristi jer se u većini slučajeva pokvareni sklopovi ne mogu popraviti, a često se nalaze na teško dostupnim mjestima.

"Kod višeslojnog integriranog sklopa jednostavno nema teorije da pronađete pokvareni dio i da ga zamijenite, morate ukloniti cijeli čip. Ista stvar vrijedi i za baterije, njih ne možete otvoriti i pronaći izvor kvara", kaže Nancy Sottos.

Prilikom testiranja novi sustav se pokazao vrlo efikasnim prilikom popravka sklopova, u djeliću sekunde povratio je čak 99 posto njegovih kapaciteta. Sustav je u potpunosti autonoman što znači da može popravljati sklopove bez da električari uopće znaju gdje je nastao kvar.

Stručnjaci trenutno rade na usavršavanju samo-popravljajuće sklopove, te se nadaju da će njihov sustav bitno smanjiti nastajanje elektroničkog otpada.

29.12.2011. 10:55:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh