« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
kao tesl

Za godinu dana rješavamo se kablova za struju

Elektronički uređaji poput telefona i kompjutera mogli bi vrlo skoro funkcionirati potpuno bez kablova.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

električna energija

,

struja

,

kablovi

Tako barem tvrdi Eric Giler, predsjednik kompanije WiTricity, koja je uspjela žarulju opskrbiti bežičnom električnom energijom. Njihova verzija bezičnog elektriciteta, koji energiju pretvara u magnetsko polje te je šalje putem zraka na određeno mjesto, trenutno je u stadiju usavršavanja, ali bi trebala uskoro postati dostupna i na tržištu.

Giler navodi da će bezična struja uskoro istisnuti potrebu za kablovima i baterijama. ˝Za pet godina to će nam biti potpuno normalna stvar. Najveća prednost takve struje jest ušteda energije u odnosu na baterije˝ dodaje.

Ovaj izum također bi trebao dostupnijima učiniti automobile na električni pogon, jer bi ih se moglo puniti samo parkiranjem u garažu koja posjeduje polje za protok bežične energije.

Ideja o bežičnoj struji protezala se svijetom tehnologije više od 100 godina. Nikola Tesla pokušavao je poslati struju putem zraka još 1890. Od onda je usavršavanje bežićne tehnologije do točke kada će postati isplativa za tržište želja mnogih istraživača.

Inženjeri su razvili nekoliko načina pretvorbe električne energije u formu koja je sigurna za transport zrakom. Neke tehnologije već su raspoložive za uporabu, ali imaju svojih ograničenja.

Gilerova kompanija namjerava uskladiti najbolje od svih dosadašnjih pokušaja, a to je transport velikih količina energije na velike udaljenosti. Njihova tehnologija zove se ˝magnetski uparena rezonanca˝, a zapravo se radi o magnetskom polju koje se na određenoj frekvenciji šalje kroz zrak kako bi ga elektirčni uređaji mogli uhvatiti i pretovriti u energiju. Radi na principu širenja zvuka.

Kombiniranje te tehnologije s telefonima, televizorima i ostalim uređajima ne bi trebalo podići njihovu cijenu, tvrdi Giler. No unatoč njegovom optimizmu, postoje neke sumnje u pogledu sigurnosti.

Neki istraživači smatraju kako bi tako stvoreno magnetsko polje moglo štetiti ljudskom zdravlju, ali Giler navodi da njegova tehnologija proizvodi magnetsko polje koje je iste jakosti kao i magnetsko polje Zemlje. Dodaje kako bežična struja ima mnogo prednosti za okoliš. Kompanije trenutno proizvode oko 40 milijuna potrošnih baterija, a uz pomoć ove tehnologije taj problem mogao bi se riješiti.

03.09.2009. 15:42:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh