« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
MASOVNA GROBNICA

Ekshumirana tijela dvojice franjevaca koje su ubili partizani

U ekshumaciji masovne grobnice u središtu Ljubuškog otkriveni su posmrtni ostaci 21 žrtve partizanskog zločina iz 1945. među kojima su i tijela dvojice hercegovačkih franjevaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX/Ilustracija)
Više o

masovna grobnica

,

partizani

,

Ljubuški

,

franjevci

"S priličnom sigurnošću možemo reći da smo pronašli tijela dvojice franjevaca koje su partizani ubili zajedno s drugim hrvatskim civilima u veljači 1945.", rekao je voditelj vicepostulatura postupka mučeništva fra Miljenko Stojić.

Dodao je da su uz tjelesne ostatke pronađene posebne fratarske krunice i haljine te naočale koje je nosio jedan od franjevaca. "Ovdje se po svemu sudeći nalazi tijelo fra Slobodana Lončara, te Paške Martinca ili fra Martina Sopte", rekao je fra Stojić.

Dodao je da je tijekom ekshumacije koja je počela u ponedjeljak otkriveno 21 tijelo. Postupak identifikacije uzimanjem uzoraka započela je forenzičarka Marija Definis Gojanović sa splitske patologije, potvrdio je fra Miljenko Stojić.

Zajedno s vicepostulaturom iskapanja žrtava i premještanja ove masovne grobnice nastale u veljači 1945. provodi općinsko povjerenstvo Ljubuškog za obilježavanje žrtava iz II. Svjetskog rata.

Fra Miljenko Stojić je rekao kako postoji dojava da se još jedna masovna grobnica partizanskih žrtava nalazi u Ljubuškom s tijelima dvojice fratara, te da se u jednoj masovnoj grobnici na Biokovu nalaze tijela 70-tak žrtava iz Širokog Brijega među kojima su i tijela skupine franjevaca.

Vicepostulatura postupka mučeništva 'Fra Leo Petrović i 65 subraće' do sada je identificirala posmrtne ostatke 31 od 66 ubijenih franjevaca. (hina/metro-portal)

24.07.2010. 22:46:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh