« Biznis
objavljeno prije 14 godina
UPOZORENJE

Ekonomska kriza još ni izdaleka nije gotova

Globalne neravnoteže, neadekvatno upravljanje rizicima i nedostatak transparentnosti pridonijeli su krizi

Kriza metla
Kriza metla (Shutterstock)
Više o

slabljenje eura

,

ekonomska kriza

,

WEF

,

dužnička kriza

,

carte blanche

Dužnička kriza u Europi pokazuje da još ni izdaleka nije došao kraj problemima u svjetskom gospodarstvu i ukazuje na nužnost dodatnih reformi, izjavio je čelnik Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

"Ono što iščitavamo iz oblaka dužničke krize koji su se nadvili nad Europu jest da je globalna kriza sve samo ne gotova, te da se u mnogočemu ponovno rasplamsala u opasnu novu prijetnju", kazao je Mark Malloch-Brown.

"I dalje je očigledna nužnost provedbe odgovarajućih reformi u međunarodnom financijskom sustavu", izjavio je Malloch-Brown na otvaranju dvodnevnog samita WEF-a u nedjelju u Dohi.

Upozorio je pritom da ne postoji jedinstvena formula za pronalazak globalnog rješenja. "Treba pronaći pametne ideje za rješavanje svakog problema zasebno".

Europska je kriza proizašla iz grčkog teško zaduženog gospodarstva i previranja u španjolskom bankovnom sektoru i izazvala strahovanja da neka gospodarstva eurozone neće više moći vraćati dugove.

Na samitu je također predstavljeno WEF-ovo izvješće 'Inicijativa za globalni preustroj', koje na 600 stranica nudi pregled svih slabih točaka u međunarodnom financijskom i monetarnom sustavu razotkrivenih globalnom krizom.

Globalne gospodarske neravnoteže, neadekvatno upravljanje rizicima, te nedostatak transparentnosti pridonijeli su krizi, tvrde autori izvješća, napominjući da ju je dodatno pogoršalo snažno smanjivanje zaduženosti institucija i potrošača. Rezultat je presušivanje likvidnosti.

Nadalje, zapadanje u krizu nekih financijskih institucija koje se ranije smatralo snažnim dovelo je do ključnog gubitka povjerenja na tržištima, ističe se u izvješću.

U 2008.-2009. na vidjelo su izišle sistemske slabosti svjetskog gospodarstva i manjak suradnje, ističu autori izvješća, zaključujući da bi "spokojan povratak starim navikama bila ozbiljna, povijesna greška".(hina/metro-portal)

31.05.2010. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh