« Biznis
objavljeno prije 14 godina
KRIZA EUROZONE

Euro u krizi - u svibnju se očekuje najveći mjesečni pad

Strahovi vezani uz španjolski bankarski sektor pojačavaju opasnost od novih sličnih slučajeva u drugim zemljama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

euro

,

Jakarta

,

predstava Blago

,

Zmijonosac

Zbog strahovanja od širenja dužničke krize i slabljenja gospodarstava u eurozoni, prošloga se tjedna euro na svjetskim valutnim tržištima ponovno našao pod pritiskom, pa bi u svibnju mogao zabilježiti najveći mjesečni pad još od siječnja prošle godine.

Prošloga je tjedna tečaj eura prema dolaru potonuo za 2,38 posto, na 1,2271 dolara, primaknuvši se ponovno najnižoj razini u četiri godine od 1,2143 dolara, na koju je pao tjedan dana prije.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je za 1,29 posto, na 111,74 jena. Američka je valuta, pak, prema japanskoj ojačala za 1,12 posto, pa je njezin tečaj dosegnuo 91,04 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 1,93 posto, na 86,75 bodova.

Od samog početka prošloga tjedna euro se našao pod pritiskom jer je španjolska središnja banka preuzela upravljanje nad štedionicom CajaSur, nakon što su propali pokušaji njezina spajanja s drugom regionalnom bankom.

Iako je CajaSur relativno mala banka, analitičari ističu da je takva odluka središnje banke dodatno naglasila slabosti europskog bankarskog sektora i potaknula strahovanja da bi još banaka moglo zatrebati spas vlada eurozone.

"Strahovi vezani uz španjolski bankarski sektor svakako pojačavaju opasnost od novih sličnih slučajeva", ocjenjuje Lee Hardman, analitičar u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Europsku valutu dodatno je u srijedu uzdrmao članak Financial Timesa da Kina razmišlja o prodaji dijela euro obveznica iz svojih deviznih rezervi zbog strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Zbog toga je tečaj eura prema dolaru ponovno zaronio ispod razine od 1,2200 dolara, našavši se nadomak najnižoj razini u četiri godine od 1,2143 dolara. Prema jenu se spustio na 108,88 jena, najnižu razinu od prosinca 2001. godine.

Ipak, kasnije se europska valuta oporavila jer su dužnosnici kineske vlade demantirali to izvješće, istaknuvši da Kina ustraje u dugogodišnjem cilju diversifikacije valutnih rezervi.

Kina će sa svojim valutnim rezervama nastaviti slijediti princip diversifikacije ulaganja, a Europa će i dalje biti jedno od ključnih tržišta za kineska ulaganja, poručila je središnja kineska banka.

No, prašina oko kineskih rezervi još se nije ni slegla, a novu oluju na tržištu izazvala je u petak agencija Fitch smanjivši kreditni rejting Španjolskoj jer smatra da će mjere proračunske štednje dodatno oslabiti ionako nejako španjolsko gospodarstvo.

Zbog svega toga od početka mjeseca euro je prema dolaru oslabio 7,7 posto, pa bi u svibnju europska valuta mogla zabilježiti najveći mjesečni pad od siječnja prošle godine. Bit će to ujedno i šesti mjesec zaredom kako euro slabi.(hina/metro-portal)

30.05.2010. 10:17:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh