« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NOVA ČLANICA?

EK preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Islandom

Island može brzo završiti pregovore jer već primjenjuje velik dio europskog zakonodavstva, a član je i schengenskog prostora

(Dreamstime)
Više o

pregovori s EU

,

Europska komisija

,

Stefan Fuele

,

Island EU

,

EEA

Europska komisija je u srijedu preporučila otvaranje pregovora s Islandom, koji bi, prihvate li tu preporuku zemlje članice EU-a, mogao početi pregovore potkraj godine, izjavio je povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Stefan Fuele.

Po ocjeni Komisije, Island je dovoljno spreman za otvaranje pregovora na političkom, gospodarskom i zakonodavnom planu. "Ovom odlukom, proširenje EU-a dobiva i sjeverozapadnu dimenziju, a ne samo jugoistočnu", rekao je Fuele.

Island može brzo završiti pristupne pregovore jer kao član Europskog ekonomskog prostora (EEA) već primjenjuje velik dio europskog zakonodavstva, a član je i schengenskog prostora bez unutarnjih granica. Put prema EU-u mogao bi mu ipak usporiti spor s Nizozemskom i Velikom Britanijom zbog duga od pet milijarda američkih dolara koje su njihovi štediše izgubili u propasti islandskih banaka potkraj 2008.

Fuele je rekao kako se nada da će Island zajedno s Makedonijom moći otvoriti pregovore potkraj godine. Na izravno pitanje može li Island ući zajedno s Hrvatskom, koja je ušla u završnu fazu pregovora, Fuele je izbjegao izravan odgovor.

"Nije na Komisiji da izlazi s vremenskom odrednicom", rekao je Fuele, dodavši da se iz ranijih sličnih primjera poput Austrije i Finske može zaključiti da bi pregovori s Islandom mogli trajati oko 14 mjeseci. Austrija i Finska također su bile članice EEA-a i bili su u sličnoj poziciji u kojoj je danas Island.

Fuele je rekao da je Island okvirno potpuno usklađen s trećinom pregovaračkih poglavlja, djelomično usklađen s drugom trećinom, a treća je potpuno neusklađena.

Istaknuo je da će Komisija pozorno pratiti nekoliko poglavlja: ribarstvo, poljoprivreda, okoliš, regionalna politika, sloboda kretanja kapitala, financijske usluge.

O dodjeli kandidatskog statusa i datumu početka pregovora odlučuje konsenzusom Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica. Za blokadu početka pregovora dovoljna je samo jedna članica, kao što se to događa Makedoniji, koja unatoč preporuci Europske komisije još nema datum za početak pregovora zbog protivljenja Grčke.

Islandski parlament odobrio je u prosincu modalitete isplate Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, nakon što su te dvije zemlje obeštetile svoje štediše koje su izgubile novac u islandskoj banci Icesave.

Međutim, islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimsson odbio je potpisati zakon navodeći da se javnost protivi dogovoru vrijednom 3,8 milijardi eura, te je o tome raspisan nacionalni referendum 6. ožujka. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 16:16:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh