« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POZITIVNI SIGNALI

EK pohvalila borbu protiv korupcije u Hrvatskoj

Povjerenik je rekao da je potpisivanje arbitražnog sporazuma s Slovenijom dalo novi zamah u pregovorima s Hrvatskom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

korupcija

,

Europska komisija

,

Stefan Füle

,

Hrvatska EU

Novi povjerenik za proširenje Štefan Fuele istaknuo je u srijedu u Strasbourgu u raspravi na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta da je Europska komisija ohrabrena naporima koje Hrvatska poduzima u borbi protiv korupcije te da Zagreb može završiti pristupne pregovore ove godine ako nastavi s napretkom u ispunjavanju postavljenih mjerila.

"Ohrabreni smo razvojem događaja u posljednje vrijeme u borbi protiv korupcije. Nadamo se da istrage o nepravilnostima vode prema konkretnim rezultatima", rekao je Fuele u svom prvom istupu od kada je preuzeo dužnost povjerenika za proširenje i politiku prema susjedima.

"Hrvatska još uvijek može završiti pregovore 2010. godine pod uvjetom da nastavi napredovati u ispunjavanju svih mjerila. Lopta je na hrvatskoj strani igrališta. Hrvatska se mora usmjeriti na daljnje reforme pravosuđa i javne uprave, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, manjinska prava, uključujući povratak izbjeglica, kao i na suđenja za ratne zločine i punu suradnju s Haškim sudom", rekao je Fuele.

"Što se tiče suradnje s Haškim sudom, tužitelj Serge Brammertz je rekao da puna suradnja još nije postignuta. Brammertz je ipak priznao nedavno poduzete pozitivne korake, poput uspostave radne skupine i jačanja napora u potrazi za dokumentima. Nadam se da će radna skupina uskoro proizvesti konkretne rezultate", rekao je Fuele.

Povjerenik je rekao da je potpisivanje arbitražnog sporazuma s Slovenijom dalo novi zamah u pregovorima s Hrvatskom.

Španjolski državni tajnik za europske poslove Diego Lopez Garrido istaknuo je da je sljedećih šest mjeseci ključno razdoblje za hrvatske pristupne pregovore.

"Ovih šest mjeseci bit će ključni za pregovore s Hrvatskom. Pregovori ulaze u završnu fazu. Ostalo je dosta posla u teškim poglavljima, poput tržišnog natjecanja, ribarstva, pravosuđa i temeljnih prava, vanjske, sigurnosne i obrambene politike", rekao je Garrido Lopez u ime španjolskog predsjedništva EU-a.

Garrido Lopez je najavio da će Hrvatska sljedeći tjedan na pristupnoj konferenciji moći otvoriti pregovore u poglavljima Ribarstvo i Okoliš. (hina/metro-portal)

10.02.2010. 11:19:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh