« Biznis
objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana
NAPOKON

EK daje lovu za nove kanadere

Europska komisija sa 600 milijuna eura financira kupnju 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti smješteni u šest država članica - Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Španjolsko

Vrijeme je...
Vrijeme je... (Arhiva)
Više o

kanader

,

canadair

,

protupožarni avioni

Novi zrakoplovi koristit će se za gašenje požara diljem Europske unije, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su životi, domovi i sredstva za život sve više ugroženi šumskim požarima velikih razmjera, navodi Komisija. Isporuka novih zrakoplova započet će 2027. godine.

Prije pet godina Europska komisija nadogradila je mehanizam civilne zaštite EU-a i uspostavila sustav  rescEU, koji uključuje flotu protuporažnih zrakoplova i helioptera.

EU namjerava uspostaviti stalnu  vatrogasnu flotu, a u međuvremenu dok ta stalna flota ne postane operativna, koriste se zrakoplovi država članica, a operativni troškovi kada sudjeluju u gašenju požaru idu na teret europskog proračuna.

 Povjerenik za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič sudjeluje u ponedjeljak u Zagrebu na svečanosti potpisivanja ugovora za nabavku vatrogasnih zrakoplova između hrvatke Vlade i kanadske tvrtke tvrtke Canadian Commercial Corporation. Sličan ugovor jučer je potpisala i grčka vlada.

 "Čestitam Hrvatskoj i Grčkoj, koje su prve potpisale ugovore o nabavi zrakplova  koji će činiti novu generaciju europskih protupožarnih zračnih kapaciteta", kaže se u izjavi povjerenika Lenarčiča.

Lenarčič ističe da je ovo je važan korak u nabavi zrakoplova koji će pomoći u zaštiti građana ne samo u Hrvatskoj i Grčkoj nego i diljem Europe.

EU osigurava koordinirani pristup u sprječavanju, pripremi i odgovoru na šumske požare kada nacionalni kapaciteti nisu dovoljni za gašenje požara.  Države članice mogu zatražiti pomoć Mehanizma za civilnu zaštitu EU-a kada razmjeri šumskog požara premašuju njezine mogućnosti za gašenje.

26.03.2024. 08:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.03.2024. 16:52
    trebamo imati vise kanadera
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh