« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
UBLAŽAVANJE BLOKADE

Egipat otvara granicu prema Gazi

Egipat će uskoro trajno otvoriti granicu s Gazom kako bi ublažio izraelsku blokadu tog područja

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

Gaza

,

državna granica

"Egipat će idućih dana poduzeti važne mjere kako bi pomogao ublažiti blokadu", rekao je  egipatski ministar vanjskih poslova Nabil al-Arabi. Dodao je da njegova zemlja više neće odobravati blokadu graničnog terminala u Rafahu.

Al-Arabi je "sramotnom" ocijenio odluku zatvaranja tog terminala, jedinog ulaska u Pojas Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom. Do sada je Egipat samo u iznimnim prilikama, iz humanitarnih razloga, otvarao terminal Rafah. Nametnuta u lipnju 2006., nakon otmice izraleskog vojnika, blokada Pojasa Gaze znatno je pooštrena pošto je palestinski radikalni pokret Hamas u lipnju 2007. preuzeo nadzor nad tim područjem.

Izrael je zatim blokadu ublažio pod snažnim međunarodnim pritiskom pošto je izraelska mornarica ubila devet turskih državljana koji su brodom pokušavali ući na palestinski teritorij 31. svibnja 2010. i dopremiti humanitarnu pomoć. No blokada je ipak održana i na snazi je zabrana izvoza te kretanje osoba u Gazu i iz nje.

Kada je 11. veljače egipatski predsjednik Hosni Moubarak predao vlast pod pritiskom narodne pobune, tisuće Palestinaca iz Gaze proslavile su njegov odlazak u nadi da će to značiti i kraj blokade njihova teritorija.

 

29.04.2011. 10:17:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh