« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NI MUBARAK NE ODUSTAJE

Egipat danas mirniji, napredak bilo koje vrste izostao

Prosvjednici, zabarikadirani u šatorima na središnjem kairskom trgu Tahrir, drže se obećanja da neće prekinuti prosvjede sve dok Mubarak ne odstupi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)
Više o

prosvjed

,

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

Tahrir trg

Prosvjednici su i u ponedjeljak, 14. dana prosvjeda, na ulicama Kaira zahtijevali odlazak s vlasti egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je održao prvi sastanak nove vlade, ali bez konkretnog napretka u pregovorima s protivnicima režima. Mubarak (82), koji je odbio pozive da odstupi s vlasti prije rujanskih izbora, tvrdeći da bi to uzrokovalo kaos u zemlji kojom vlada 30 godina, pokušao se usredotočiti na ponovnu uspostavu reda.

Prosvjednici, zabarikadirani u šatorima na središnjem kairskom trgu Tahrir, drže se obećanja da neće prekinuti prosvjede sve dok Mubarak ne odstupi i odbacuju kao nedovoljne ponude reformi iznesene na nedjeljnom sastanku vlasti i oporbe na kojem su, prvi put nakon pola stoljeća, sudjelovali i pripadnici zabranjenog Društva muslimanske braće. Život u megalopolisu od 20 milijuna stanovnika vrlo se polako vraća u svoj tijek. Policijski sat i dalje je na snazi, ali prve trgovine i banke počele su otvarati vrata klijentima, a za kraj tjedna najavljeno je i ponovno otvaranje kairske burze, zatvorene od 30. siječnja.

Iako je stanje zasad mirnije nego proteklih dana, prosvjednici su u ponedjeljak ujutro onemogućili zaposlenicima ulazak u "Mugamu", golemo zdanje koje je simbol državne moći i njezine goleme birokracije. Također su, po vlastitim riječima, uhitili muškarca koji je želio podmetnuti požar u tu zgradu i za to optužiti prosvjednike te ga predali vojsci.

07.02.2011. 20:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh