« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

E-romobili i nisu tako zeleni

Istraživanje u Parizu pokazalo je da bi ljudi, kad ne bi imali na raspolaganju e-romobile, u 85 posto slučajeva tu dionicu prešli pješice, biciklom ili javnim prijevozom

Nije to baš istina...
Nije to baš istina... (Arhiva)
Više o

električni romobil

,

e-romobili

Električni romobili koji su se razmnožili po ulicama gradova malo pridonose ekološkom prijevozu u gradovima, ocijenila je Njemačka agencija za zaštitu okoliša (UBA) za dpa.

- Dionice koje prelaze obično su vrlo kratke i mogu se normalno prijeći pješice, autobusom, željeznicom ili biciklom - kaže predsjednica UBA-e Maria Krautzberge.

U usporedbi s prijevozom biciklom mnogo su štetniji za okoliš, kaže Krautzberger.

Ona smatra da bi se trebali koristiti u predgrađima. - Ima smisla tamo brzo premostiti veće udaljenosti do autobusa ili željeznice električnim romobilom umjesto automobilom - kaže.

I ministarstvo prometa sličnog je stajališta. "Električna mini-vozila moraju se osigurati u predgrađima", napisalo je ministarstvo na Twitteru.

Tako bi električni romobili imali ulogu u prvom i zadnjem kilometru prijevoza putnika.

Prema dokumentu UBA objavljenom u utorak "korištenje e-romobila umjesto hodanja ili vožnje biciklom loše je za okoliš i zdravlje".

Električni romobil po agenciji jedino bi bio koristan ako bi istisnuo osobni automobil. - No to je slučaj samo kod malog broja korisnika - dodaje UBA.

Agencija koja pripada ministarstvu okoliša navodi da još nema istraživanja o upotrebi e-romobila u Njemačkoj.

Podaci iz Berlina pokazuju da se koriste na dionicama prosječne duljine od oko dva kilometra.

Istraživanje u Parizu pokazalo je da bi ljudi, kad ne bi imali na raspolaganju e-romobile, u 85 posto slučajeva tu dionicu prešli pješice, biciklom ili javnim prijevozom.

01.03.2020. 12:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh