« Kultura
objavljeno prije 5 mjeseci i 23 dana
OSVRT

Dvoje u opusu Vlade Tuđe

Tuđa s mnogo emocija stvara i oživljava svoje likove, oni su posve jedinstveni i nisu usporedivi s tisućama drugih lica koja se pojavljuju u slikarevim brojnim ciklusima

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vlado Tuđa, autor impozantnog opusa ulja i akrila na platnu i kartonu, tretirao je uspješno i nadahnuto niz motiva i tema u svome kompleksnom opusu.

Jedan od motiva koji se svakako ističe jest motiv dvoje, najčešće intimom povezanih osoba, u različitim situacijama, od sretnog i opuštajućeg zagrljaja do ledene šutnje koja se uzdigla između njih, od potpune i hladne tišine između dvije osobe do topline koji se širi oko zagrljenih.

Tuđa s mnogo emocija stvara i oživljava svoje likove, oni su posve jedinstveni i nisu usporedivi s tisućama drugih lica koja se pojavljuju u slikarevim brojnim ciklusima.

Svaki lik je obilježen svojim karakterističnim izgledom, facijalnom ekspresijom, gestom, bojom očiju, bliskošću ili udaljenošću s onom drugom osobom.

No, najvažniji element koji se jasno očituje u ovom kompleksnom ciklusu parova jest jasno očitanje emocija, hladnoće, mržnje i zavisti ili sreće i ugode je ipak je ljubav najvažnija stvar, ključna pojava kod čovjeka.

Tuđa je kreirao cijelu galeriju uzavrelih odnosa ili potpune otupjelosti dvoje ljudi povezanih u određenom segmentu vremena. Zrnca u klepsidri su iscurila i nije ostalo ništa, samo sjećanje na prošlost, a ono je na žalost posve nevidljivo.

Samo duboko emotivan čovjek i sjajan slikar , kao što je Vlado Tuđa, mogu ovako iskreno i snažno iznjedriti priču o ljubavi.

Piše: Miroslav Pelikan
08.11.2023. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh