« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
POPUŠTANJE?

Dvije Koreje nastavljaju razgovore

Moona su dočekale i stotine stanovnika Sjeverne Koreje u odijelima i tradicionalnim nošnjama, noseći cvijeće i zastave Korejskog poluotoka i svoje države

Dva predsjednika ponovno u razgovorima
Dva predsjednika ponovno u razgovorima (Arhiva)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-un

,

razgovori

,

Moon Jae-in

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un toplo je dočekao južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina koji je u utorak stigao u Pjongjang kako bi raspravljao o denuklearizaciji i službenom završetku Korejskog rata.

Moona su dočekale i stotine stanovnika Sjeverne Koreje u odijelima i tradicionalnim nošnjama, noseći cvijeće i zastave Korejskog poluotoka i svoje države. Na natpisu iza njih pisalo je: "Srdačno pozdravljamo posjet predsjednika Moon Jae-ina Pjongjangu!".

Dva su čelnika izašla iz istog crnog Mercedesa kad su stigli u državnu gostinjsku kuću Paekhwawon u kojoj će Moon odsjesti.  Istu su kuću koristila i dva prethodna južnokorejska predsjednika tijekom summita s Kimovim ocem Kim Jong Ilom, 2000. i 2007. godine.

Kim i Moon će održati službene razgovore od 7.30 do 9 sati po hrvatskom vremenu.  To je treći međukorejski susret Moona i Kima i smatra se ispitom za mogući budući susret koji je sjevernokorejski čelnik predložio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Trump je zamolio Moona da bude "glavni pregovarač" između njega i Kima, otkrili su Moonovi suradnici nakon što je američki predsjednik u kolovozu otkazao posjet svog državnog tajnika Pjongjangu.

Washington želi konkretno djelovanje prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje prije no što pristane na ključni cilj Pjongjanga - proglašavanje službenog kraja Korejskog rata koji se vodio od 1950. do 1953. godine. Sukob je završio primirjem, a ne mirovnim sporazumom, zbog čega su američke i snage Ujedinjenih naroda, među kojima i Južne Koreje, tehnički i dalje u sukobu sa Sjeverom.

"Ako se nakon ovog susreta obnovi dijalog između Sjeverne Koreje i Washingtona to će imati velikog značaja samo po sebi", poručio je Moon prije putovanja. Južnokorejski čelnik, član obitelji koja je izbjegla zbog Korejskog rata, s Kimom se ove godine sastao dva puta u graničnom selu Panmunjomu.

Dva čelnika planiraju održati drugi krug razgovora u srijedu nakon čega će objaviti zajedničko priopćenje. Moon se u domovinu vraća u četvrtak ujutro.

Sankcije

Ovotjedni summit događa se u vrijeme kad Sjedinjene Države stvaraju pritisak na druge zemlje da se strogo drže sankcija Ujedinjenih naroda usmjerenih na rezanje financiranja nuklearnih i balističkih programa Pjongjanga.

Sjeverna Koreja tvrdi kako je uništila svoje glavno postrojenje za testiranje raketa, no američki dužnosnici i analitičari vjeruju kako ona to i dalje radi u tajnosti.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley optužila je u ponedjeljak Rusiju da "vara" po pitanju sankcija UN-a uvedene Sjevernoj Koreji i kazala da Washington "raspolaže dokazima koji upućuju da Rusija stalno i uvelike krši sankcije".

Pojasnila je da Rusija pomaže Sjevernoj Koreji da morskim putem ilegalno dobavlja gorivo, no ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzia ju je optužio da samo podgrijava napetosti. Također je kazao da izvješće o ruskom brodu i transferu goriva s broda na brod ne predstavlja kršenje sankcija.

Haley tvrdi da je SAD ove godine zabilježio 148 slučajeva naftnih tankera koji su na spomenuti način isporučili gorivo Sjevernoj Koreji te da su time prekršili ograničenje određeno UN-om.

Rusija i Kina su u Vijeću sigurnosti predložile ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji nakon summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jung Una, no SAD smatra da sada još uvijek nije dobar trenutak za takav potez.

18.09.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh