« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
sloboda novinarstva

Dušan Miljuš dobitnik prestižne nagrade

Miljuša smatraju simbolom hrabrog novinarstva u Hrvatskoj

(Biljana Gaurina/CROPIX )
Više o

Dušan Miljuš

,

Roberto Saviano

,

Gomorra

,

Ana Politkovska

,

Ahmet Altan

,

Leipciška medijska nagrada

Hrvatski novinar Dušan Miljuš dobio je zajedno s talijanskim novinarom i autorom knjige Gomorra Robertom Savianom i turskim novinarom Ahmetom Altanom ovogodišnju nagradu za slobodu i budućnost medija, poznatiju kao Leipciška medijska nagrada.

Nagrada se dodjeljuje za posebna zalaganja za slobodu izvještavanja, priopćila je u petak medijska zaklada Sparkasse koja dodjeljuje ovu nagradu.

- Miljuš je u Hrvatskoj postao simbolom za hrabro novinarstvo - stoji u priopćenju zaklade. U obrazloženju nagrade navodi se kako Miljuš, nakon što su ga napali nepoznati počinitelji, danonoćno živi pod policijskom zaštitom.

I drugi dobitnik, talijanski autor i publicist Roberto Saviano, nakon objavljivanja djela Gomorra o svakodnevnici napuljske zločinačke organizacije Camorra, nalazi se pod stalnom policijskom zaštitom.

Treći ovogodišnji dobitnik Leipciške medijske nagrade, turski novinar Ahmet Altan, nalazi se na udaru službene Ankare zbog otvorenog pisanja o turskom genocidu nad Armencima tijekom Prvoga svjetskog rata.

Među dobitnike nagrade za slobodu i budućnost medija ubraja se i ubijena ruska mirovna aktivistica i novinarka Ana Politkovska.

Nagrada je dotirana s 30.000 eura a svečana dodjela bit će 8. kolovoza, dan uoči obljetnice mirovnih prosvjeda 9. 10. 1989. nakon kojih je srušen Berlinski zid.

Izvor: Hina

04.09.2009. 14:44:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh