« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
PREDNOSTI MONOGAMIJE

Duge veze pozitivno utječu na zdravlje majke i djeteta

Imunološke sustave majke i djeteta jača duža izloženost spermi biološkog oca koja sadrži korisna antitijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

trudnoća

,

veze

,

monogamija

,

zdravlje beba

,

preeklampsija

Znanstvenici su otkrili kako žene koje su u dugim vezama imaju manje komplicirane trudnoće, da kod njih postoji manji rizik pojave preeklampsije (povišen krvni tlak uzrokovon trudnoćom), te da u prosjeku rađaju veće bebe.

Studija provedena na novozelandskom sveučilištu Auckland obuhvatila je više od dvije i pol tisuće prvorodilja, a provjeravalo se koliko su dugo bile u vezi s ocem svog djeteta.

Rezultati su pokazali kako žene koje su bile u intimnim odnosima samo s jednim partnerom najmanje pola godine u prosjeku manje pate od preeklampsije, ali i kako su puno rjeđe rađale nedonoščad. Studija je također pokazala da su žene koje su bile u kratkim vezama s biološkim ocem djeteta, uglavnom rađale pothranjene bebe.

Stručnjaci vjeruju kako je glavni razlog za to duža izloženost spermi biološkog oca djeteta, koja pojačava imunološki sustav majke.

Rezultati studije su upotpunjeni rezultatima o utjecaju zdravlja, težine i životnog stila majki na trudnoću i zdravlje djece, a objavljeni su u znanstvenom časopisu za reproduktivnu imunologiju.

Dr. Larry Chamley, ginekolog i vodeći profesor istraživanja na sveučilištu u Aucklandu, rekao je da je imunološki sustav majki bio pojačan nakon izloženosti očevim antigenima, korisnim antitijelima u muškoj spermi.

"Iako još nije potpuno sigurno da dugotrajna izloženost spermi sprječava nastanak preeklapsije, ovo istraživanje potvrdilo je da ta izloženost ima zaštitnu ulogu kako na majke tako i na djecu", zaključio je Chamley.

04.04.2010. 18:06:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh