« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
SRAMOTA

Dubrovnik je krivac za patnju napuštenih životinja

Prijatelji životinja upozoravaju na alarmantnu i sramotnu situaciju u turističkom središtu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)
Više o

Prijatelji životinja

,

Dubrovnik

,

napuštene životinje

„Vlast grada Dubrovnika odlučila je, pozivajući se na rješenje veterinarske inspekcije, dok ne izgradi svoje sklonište, pse iz neregistriranog azila na Žarkovici premjestiti u druge azile diljem Hrvatske." To nije vijest od prekjučer, kada je veterinarska inspekcija, uz pratnju policije, došla u nadzor tog skloništa i naredila premještanje određenoga broja pasa u stotine kilometara udaljeno sklonište, već iz 2015. godine. I tada, kao i prekjučer, postupanje i retorika dubrovačkih vlasti potpuno su jednaki. Indikativno je da je, samo dan prije dolaska inspekcije u sklonište, objavljeno da je uklonjena posljednja administrativna prepreka i konačno je izabrana lokacija za izgradnju budućega gradskog azila.

„Dubrovačke vlasti već više od dva desetljeća ponavljaju iste otrcane fraze o izgradnji azila, u što više nitko ne vjeruje jer je jasno da su takva obećanja isprazna politička demagogija. Za to vrijeme zakonske obaveze grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije u zbrinjavanju napuštenih životinja obavljaju oni kojima to nije obaveza", ističu Prijatelji životinja.

Podsjećaju da je zbrinjavanje napuštenih životinja zakonska obaveza gradova i općina još od 2006. godine, a Grad Dubrovnik ne može ih ispunjavati pustim obećanjima. Pitaju se kako je moguće da Grad Dubrovnik nema sklonište i nije nikada čak ni upozoren, a kamoli kažnjen zbog kršenja zakona, dok već 20 godina najavljuje izgradnju fantomskog skloništa: „Gdje su psi skupljeni s ulica grada Dubrovnika, tko ih zbrinjava sve ove godine? Tko ih zbrinjava danas, kada mnoge i najsiromašnije općine redovito zbrinjavaju pse sa svojih područja u svojoj organizaciji i svojemu trošku, kada iste te općine obilaze sva kućanstva kako bi provjerile jesu li svi psi označeni mikročipom, kada financiraju kastraciju skrbničkih pasa i mačaka...? Zar Zakon vrijedi za sve, osim za Dubrovnik?"

Navode da su još 2015. godine dopisom upozorili Grad Dubrovnik da krši tadašnji Zakon o zaštiti životinja jer nije izgradio i ne financira rad skloništa, nije organizirao informacijski centar za napuštene životinje, ne potiče edukaciju građana kroz razvijanje svijesti javnosti o zaštiti životinja, ne financira programe kastracije napuštenih pasa i mačaka, dakle, uopće ne provodi svoje zakonske obaveze, iako ima novaca! Ponovno su pisali dubrovačkom gradonačelniku 2017. godine i obavijestili ga o obavezama Grada prema novom Zakonu o zaštiti životinja, no vlasti su nastavile ignorirati Zakon.

„S druge strane, jasno je da Dubrovnik ne može prepustiti brigu o napuštenim psima na Žarkovici volonterima, koji niti nisu zakonski obavezni zbrinjavati životinje, već psima treba izgradnjom skloništa osigurati primjerene uvjete kako ne bi bila ugrožena njihova dobrobit. Osim neodgovornih građana, koji napuštaju životinje i ne kastriraju svoje pse i mačke, isključivi i jedini krivac za desetljetnu nebrigu Dubrovnika za napuštene životinje je Grad Dubrovnik!" oštri su Prijatelji životinja.

Zgroženi su što Dubrovnik nije napravio ni kontrolu mikročipiranja pasa obilaskom svih kućanstava radi provjere jesu li svi psi označeni mikročipom, za što je rok bio u 2018. godini. Grad ne financira ni kastracije skrbničkih pasa i mačaka, a prepustio je volonterima i kastracije i liječenje uličnih mačaka. Smatraju to skandaloznim i tvrde da bi takvo svjetski poznato turističko središte trebalo postavljati standarde za druge gradove, no umjesto toga prednjači u nebrizi prema napuštenim životinjama.

Ukazuju da je Dubrovnik među najbogatijim hrvatskim gradovima, ali sramotno je što ima ugovor za zbrinjavanje napuštenih životinja sa skloništem udaljenim gotovo 300 km. „Zamislite apsurd da npr. neka općina u Zagrebačkoj županiji potpiše ugovor sa skloništem u Osijeku? No kada se radi o Dubrovniku, nema sankcija, iako se tako dalekim prijevozom ugrožava dobrobit pasa. Dok Dubrovnik obećava najbolje sklonište u ovom dijelu Europe, neka izgradi neko manje da bi mogao zbrinjavati pse sa svojih ulica, što mu olakšava i Pravilnik o skloništima iz 2019. godine", zaključuju Prijatelji životinja.

Ponovno apeliraju na dubrovačke vlasti da, umjesto praznih obećanja i imidža mrzitelja životinja, konačno osnuju sklonište i počnu provoditi Zakon o zaštiti životinja. Najavljuju i da će uputiti prijave i zatražiti kažnjavanje Grada i Dubrovačko-neretvanske županije zbog kontinuiranog kršenja Zakona.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr

26.05.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh